איך למרות הזיהום הגבוה במפרץ חיפה, המדינה מאשרת לשלש את שטח בתי הזיקוק?
ביום שלישי הכיר לראשונה משרד הבריאות בקשר הסיבתי שבין הזיהום העצום שנפלט ממפעלי מפרץ חיפה ובין שיעורי התחלואה הגבוהים באזור – בסרטן, מחלות לב וריאה. אלא שיומיים לאחר מכן, התקיים בירושלים דיון דווקא בהרחבת המפעל המזהם ביותר במפרץ – בתי הזיקוק. החברה לישראל, לה שייכים בתי הזיקוק, מבקשת להכפיל פי שלושה את השטח הבנוי במתחם בז"ן. איך זה מתיישב ביחד ואיך מסבירים את זה מי שאמורים לשמור עלינו?
נסענו השבוע לירושלים לראות איך מקבלים בישראל החלטה גורלית, בניגוד לאינטרס של כולנו. נציגים של עיריית חיפה, משרד הבריאות, המשרד להגנת הסביבה ומשרד הפנים התכנסו לדון בעתיד מפרץ חיפה, האזור עם האוויר הכי מזוהם בארץ.
את המינגלינג הנינוח קטעו רק כמה פעילים מארגונים ירוקים, שרימזו על הדרמה הענקית שעומדת להכרעה כאן על השולחן. מדובר בישיבה של הוועדה הארצית לתכנון ובניה, שם דנו בבקשה של משפחת עופר ומשפחת פדרמן – בעלות השליטה בבתי הזיקוק שבמפרץ חיפה (בז"ן) – להרחיב את שטח המפעלים פי שלושה. איך זה יכול להיות כשכבר היום יש באזור הזה של המפרץ עודף תחלואה מסרטן, ממחלות ריאה וממחלות לב?
בפגישה עם ליאורה אהרון מהקואליציה לבריאות הציבור, היא מסבירה את כל הסיכונים שעולים מקיומם של 26 מפעלים המפוזרים במפרץ חיפה, על סמך הנתונים שהמשרד להגנת הסביבה פרסם בסוף שנת 2014. הנתונים ברורים וידועים – מפרץ חיפה הוא המקום עם זיהום האוויר הגבוה ביותר במדינת ישראל. בדו"ח שהתפרסם בתחילת שנת 2015, של החברות המזהמות ביותר במדינת ישראל ע"פ המשרד להגנת הסביבה, החברה לישראל שבז"ן בבעלותה נמצאת ברשימת עשרת המזהמים ביותר.
חיפה מובילה בשיעורים עצומים במחלות של אוטם שריר הלב, נשים המתגוררות בנשר חולות בסרטן ב-43% יותר מאשר נשים בשאר אזורי הארץ, אזור הקריות מוביל בעודפי תחלואה במחלת לימפומה שאינה על שם הודג'קין – בעולם. כל אלו נתונים של הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה.
ירון חנן מארגון "הירוקים" מסביר כי 40% ממה שמייצרים בתי הזיקוק בחיפה מיוצא לכל העולם ומכניס לבעלים מעל 50% מההכנסות. לדבריו, אין צורך אמיתי למדינת ישראל במתחם כה גדול. חנן מסביר כי כרגע שטח בתי הזיקוק במפרץ חיפה הינו 300,000 מ"ר, אולם החברה לישראל מבקשת לגדול פי שלושה בתוך המתחם.
לדברי חנן, שהוא גם חבר מועצת עיריית חיפה, האינטרס של ראש העיר יונה יהב לתמוך בבקשת בז"ן להגדיל את השטח הבנוי פי שלושה קשור לתשלומים שהעיריה מקבלת. "המתחם משלם כ-100 מיליון שקלים ארנונה, מדי שנה, לעיריית חיפה, מתוך זה 45% הולכים לעיריית חיפה", הוא מפרט.
מהמשרד להגנת הסביבה נמסר כי "בזכות המאבק שהוביל המשרד נקבע כי לא תתאפשר הגברה בזיהום האוויר במידה ותוכנית ההרחבה תאושר . לראשונה יוכנסו בתוכנית מסוג זה הוראות המגבילות את פליטות זיהום האוויר. המשמעות היא שמגמת הירידה בזיהום האוויר במפרץ חיפה תימשך".
מעיריית חיפה נמסר: "המושג 'הרחבה' מטעה, שכן מדובר בהסדרה של המתחם. התוכנית קודמה על ידי הוועדה המחוזית ולא על ידי העירייה או ראש העיר וכל הצגה אחרת היא בפירוש הטעייה. ההכנסות מהמתחם מחולקות בין כל הרשויות הגבולות בו – ונוותר על הארנונה בשמחה אם יעבירו את המפעלים מהמפרץ. נציין כי עיריית חיפה התנגדה לתוכנית לאורך כל הדרך, משום שהוראותיה אינן מחמירות דיין. העירייה מתנגדת לכל הרחבה או תוספת של מתקנים תעשייתיים. על מנת להבטיח זאת לא נהסס לפנות לערכאות משפטיות ולנקוט בכל צעד שיידרש"