"שכבת נפט בעובי 350 מטר בגולן"; מגמה ירוקה: "אחיזת עינים…"

ערן אזרן | 07.10.2015

אפק: "שכבת נפט בעובי 350 מטר בגולן"; מגמה ירוקה: "אחיזת עיניים והטעיית הציבור"

הגיאולוגי הראשי של חברת אפק טוען כי נמצאו ממצאים משמעותייים בקידוח "נס 5" שהחברה ביצעה בדרום רמת הגולן, כך בחדשות 2 ■ ג'יני אנרגי', החברה האם של אפק הנסחרת בניו יורק, טרם פירסמה דיווח בעניין – המניה עלתה בכ-3%

לכתבה המקורית >> 

"מצאנו שכבת נפט בעובי של 350 מטר בדרום רמת הגולן", כך טוענת חברת אפק, מקבוצת ג'יני אנרג'י האמריקאית (Genie Energy), שביצעה במהלך החודשים האחרונים שלושה קידוחי נפט בדרום רמת הגולן. הטענה הושמעה על ידי הגיאולוג הראשי של החברה, ד"ר יובל ברטוב, בכתבה ששודרה הערב (ג') בחדשות 2. את תגובתו של אפי איתם, יו"ר ג'יני ישראל ומי שעומד בראש פעילות החיפושים, לא ניתן היה להשיג.

דבריו של ברטוב מתייחסים לקידוח "נס 5", הקידוח הראשון שביצעה אפק. מזה מספר חודשים מבצעת החברה פענוח של הלוגים החשמליים שבוצעו בקידוח, ושנועדו לבדוק את תכולתו וטיבו. למרות הטענות שהוצגו בערוץ 2, עד כה לא פירסמה ג'יני אנרג'י הנסחרת בבורסת ניו יורק, כל דיווח בעניין למשקיעים, כך שטרם התבררו הממצאים, אם בכלל. מניית ג'יני עלתה היום בכ-3%.

אם אכן נמצאה שכבת נפט בעובי של 350 מטר, הרי שמדובר בממצא משמעותי מאוד למשק הישראלי המגלם פוטנציאל למיליארדי חביות נפט. כיום מדינת ישראל צורכת כ-100 מיליון חביות נפט בשנה, כך שלראשונה ייתכן שנמצא מאגר אסטרטגי שעשוי לספק את צרכי המשק במשך שנים.

בחודש יולי השנה סיימה אפק את העבודות בקידוח "נס 3", הממוקם כ-5 ק"מ דרומה מ"נס 5", שהקידוח בו הסתיים כמה חודשים קודם לכן. החברה מסרה כי במהלך הקידוחים נמצאו בכמה שכבות קרקע הידרו-קרבונים – פחמימונים שעשויים להעיד על הימצאות נפט. על פי הדיווח של ג'יני אנרג'י לבורסה בניו יורק בחוד יולי, הממצאים מ"נס 3" תאמו למודלים הגיאולוגיים וחיזקו את הממצאים שנמצאו ב"נס 5".

ג'יני נשלטת על ידי המיליונר היהודי-אמריקאי הווארד ג'ונס, כשבין בעלי מניותיה נמנים גם איל התקשורת רופרט מרדוק והלורד ג'ייקוב רוטשילד. בחודש פברואר 2013 קיבלה ג'יני ממועצת הנפט רישיון לקידוח נפט ברמת הגולן למשך שלוש שנים, לאחר שגברה על חברת אולטרה-אקוויטי הבורסאית.

ג'יני מתכוונת לבצע בדרום רמת הגולן כעשרה קידוחי נפט בסך הכול. בשונה מקידוחים ימיים המגיעים לעומקים של 5-6 ק"מ, הקידוחים הם רדודים ובעלות משוערת נמוכה כ-2 מיליון דולר כל אחד – סה"כ כ-20 מיליון דולר. המימון לקידוחים הגיע עד כה מהמשקיעים הפרטיים ולא באמצעות גיוס בשוק ההון. נכון לעכשיו, בקופת החברה אמצעים נזילים מספיקים לביצוע הקידוח עד לשלב גמר החיפושים.

חיפוש הנפט בגולן עלול לעורר מחלוקת בינלאומית, שכן הגולן נחשב בעיני רבים כשטח כבוש. אף על פי כן איתם אמר בעבר בשיחה עם TheMarker שישראל אינה צפויה להיתקל בלחצים בינלאומיים. "אנחנו פועלים מתוך ייפוי כוח של המדינה, שלה ריבונות של מעל 40 שנה בשטחי רמת הגולן. בסוריה יש כרגע מלחמה, כשאסד מתרכז בה", אמר איתם, תת אלוף בדימוס המתגורר ברמת הגולן.

בנוסף לשטח החיפוש ברמת הגולן, ג'יני גם מעורבת בפרויקט להפקת נפט מפצלי שמן באזור חבל עדולם שליד בית שמש. פצלי שמן הם סלעים הממוקמים במעבה האדמה, המאפשרים להפיק נפט באמצעות חימומם ושאיבת החומר המומס. הפרויקט, שנערך באמצעות החברה הבת IEI, מעורר מחלוקת ונתקל בהתנגדות עזה של ארגוני הסביבה החוששים לפגיעה באזור התיירותי ובמי התהום.

מגמה ירוקה: "ההודעה – אחיזת עיניים"

מור גלבוע, מנכ"ל מגמה ירוקה הגיב להודעה של אפק: "ההכרזות על תגליות הנפט בגולן הן בחזקת אחיזת עיניים והטעיית הציבור. מרבצי הנפט עליהם מדובר הן שכבות נפט במצב מוצק שלפי כל ההערכות כדי להפיק מהן נפט יצטרכו להפעיל שיטות לא קונבנציונאליות הכרוכות בפיצוצים תת קרקעיים ובהחדרת כמויות עצומות של כימיקלים מזהמים לעומק האדמה. פעולה זאת נקראת "פראקינג" וכבר הוכחה בעולם כפוגענית ביותר לסביבה ולבני האדם. גם אצלנו קיימת סכנה ממשית לזיהום קרקעות בגולן, לזיהום נחלים ואקוויפרים ואפילו לזיהום קטלני של הכנרת שאחראית על 30% ממי השתיה שלנו.

"תעשיית הנפט היא אחת התעשיות הכי מזהמות בעולם ואחד הגורמים העיקריים למשבר האקלים שכבר הוכר על ידי רוב ממשלות העולם, כולל ממשלת ישראל, כאתגר הגדול ביותר עמו מתמודדת האנושות כיום. ישראל כבר החלה במאמצים להפחתה של פליטות גזי חממה שמקורם בתעשיית הנפט והדלקים הפוסיליים ואימצה תכנית להגדלה משמעותית של מקורות אנרגיה מתחדשים ולא מזהמים. זה הכיוון שאליו יש ללכת כדי שנוכל להיגמל אחת ולתמיד מההתמכרות שלנו לנפט ולאנרגיות מזהמות. ראוי שישראל, מדינת השמש והקלינטק, תוביל את מהפכת האנרגיה הירוקה בעולם ולא תתפתה למהלכים מסוכנים של העולם הישן, לפני מהפכת האנרגיות המתחדשות והמודעות ההולכת וגוברת למשבר האקלים".