ניק קוליוחין | 24.2.15
לכתבה המקורית: http://bit.ly/1FXetTW
החברה להגנת הטבע, איחדה כוחות עם קק"ל, מגמה ירוקה ורשויות מקומיות ואזוריות, כדי לנסות ולעצור תוכניות לבנייה ממערב לירושלים, על שטח של 18 אלף דונם. התוכנית מקודמת על ידי רשות מקרקעי ישראל, וארגוני הסביבה והטבע זועמים: "פוגעים בנכס ציבורי בעל חשיבות עולמית". רשות מקרקעי ישראל: "ירושלים במצוקת עתודות קרקע, כל תוכנית נבחנת"
מאבק סביבתי חדש יוצא השבוע לדרך, והפעם נגד בנייה בהרי ירושלים: מספר ארגונים סביבתיים גדולים, בהובלת החברה להגנת הטבע, קק"ל ומגמה ירוקה, חוברים למועצה האזורית מטה יהודה ולמועצה האזורית מבשרת ציון, במאבק נגד מספר תוכניות בנייה בהרי ירושלים – אותן מגדירים הארגונים "הרסניות" – בשטח כולל של 18 אלף דונמים.
לפני 7 שנים נדחתה תוכנית ספדי באותו האזור, מנימוקים של העדפת חיזוק ירושלים פנימה, ושמירה על שטחי הטבע שמסביב לה. אבל התוכניות החדשות, לטענת הארגונים, יפגעו בשטחים הללו, כולל באתר הסטף, אחד הפופולריים ביותר בישראל.
"ישנן עתודות בנייה רבות בתחומי העיר, אפשר לתת מענה למגורים, מבלי להרוס את ההרים והשטחים הפתוחים שמסביב לעיר", מסרו הארגונים, שלדבריהם גם זוכים לתמיכה מראש עיריית ירושלים, ניר ברקת.

התוכניות הגדולות והבעייתיות ביותר, על פי יוזמי המאבק, הן באזור צור הדסה ובת הרים (14,500 דונם), תוכנית הר חרת ברשות מקרקעי ישראל (1,600 דונם), וכמו כן, גם כביש הטבעת המערבי, באורך של למעלה מ-8 קילומטרים, שייצא ממחלף מוצא ויגיע לכביש 39, בנחל רפאים. תוכניות נוספות נמצאות ברכס לבן, מורדות אורה, מצפה נפתוח ותוכנית המגרסה, כולן על שטחים של מאות דונמים – ואת כולן מקדמות רשות מקרקעי ישראל.
"שלוש התוכניות המהוות את מוקד המאבק מקודמות בניגוד גמור למדיניות התכנון, ובהליך דורסני העוקף ועדות תכנון מקומיות ומחוזיות, ותוכניות מתאר תקפות, תוך הדרת הציבור ונבחריו. ההרשאות ניתנו לגבי שטחים שרק לאחרונה אושרו על ידי מוסדות התכנון בכל הרמות כשטחים לגנים לאומיים, שמורות טבע, יערות ופארקים. מההיבט הסביבתי, הרי ירושלים הם נכס ציבורי ייחודי, בעל חשיבות עולמית כמערכת אקולוגית עשירה ומגוונת, המהווה בית גידול לבעלי חיים רבים, עצים וצמחיה ייחודית".
מקרקעי ישראל: "המהלך ייעשה בתיאום עם הרשויות הרלוונטיות"
מרשות מקרקעי ישראל נמסר בתגובה: "רמ"י, כגורם שנדרש לתת פתרונות למשק הדיור ולשווק קרקעות לבניה, פועל גם במרחב ירושלים שנמצא במצוקה חמורה של עתודות תכנון ושווק לשנים הבאות. עצם הימצאותה של ירושלים באזור הררי ורגיש סביבתית מחד ובעל גבולות מדיניים מאידך מותיר שטחים מאוד מצומצמים לפיתוח. כל מרחב תכנון שיכול להוות עתודת קרקע נבחן על ידי צוות תכנון שבוחן את הפוטנציאל מול מוסדות התכנון.
"במטרה לענות על הביקושים במרחב ירושלים, נדרש היקף של כ-2,500 יחידות דיור חדשות בשנה, כלומר 50,000 יחד לטווח תכנון לשני העשורים הבאים. הפתרון מטופל בשתי חזיתות; האחת, במסגרת בינוי פינוי והתחדשות עירונית והאחרת באמצעות פיתוח מתחמי תכנון חדשים. בת הרים היא תכנית שקודמה לפני כ-20 שנה על שטח ברגישות סביבתית יחסית נמוכה. הפרמטרים נבחנים שוב על פי אמות המידה הנהוגות היום בתחום הסביבתי והתכנוני, והמהלך יעשה בתאום עם הרשויות הרלוונטיות ובהנחיית ועדות התכנון".
