בג"ץ התיר לחדש את קידוחי הנפט ברמת הגולן – אך בהיקף מוגבל | הארץ

 

נעה שפיגל | 23.9.14 | הארץ

לכתבה המקורית: www.mat.co.il/8ed 

בג"ץ דחה היום (שלישי) בהרכב של שלושה שופטים את עתירת עמותת אדם טבע ודין ותושבים בגולן, ואיפשר לחברת "אפק" לחדש את קידוחי הנפט ברמת הגולן. עם זאת הגביל בית המשפט את שלב קידוחי הניסיון למספר קטן של חביות והבהיר כי לא יאפשר מעבר אוטומטי משלב החיפושים אחר הנפט לשלב הפקתו. עוד ציינו השופטים כי כל הפקה מסחרית של נפט מעבר לכך תחויב בתוכנית מפורטת שתאושר על פי חוקי התכנון והבנייה.

האישור לביצוע קידוחי ניסיון ניתן לפני כמה חודשים לחברת אפק על ידי הוועדה לתכנון ובנייה במחוז צפון. החברה נמצאת בבעלות חברת האנרגיה האמריקאית ג'יני, ואחד ממנהליה הוא שר השיכון לשעבר אפי איתם. השר לשעבר עומד גם בראש חברת IEI שיזמה את פרויקט הפקת פצלי השמן בשפלת יהודה, שנמצאת אף היא בבעלות חברת ג'יני.

הצו הארעי להפסקת העבודות הוגש בסוף חודש ספטמבר, ולאחר מכן, לקראת סוף חודש אוקטובר, הוצא צו ביניים. הצווים הוצאו בעקבות עתירה שהוגשה ונידונה היום.

בעתירה נטען אז כי סוג הנפט המצוי בשטח הרישיון הוא נפט בצורתו המוצקה ויש חשש שכדי "לפצח" את הסלע ולהגביר את יכולת הזרימה של הנפט יש להשתמש בטכנולוגיית "פרקינג" הכוללת הזרקת כימיקלים ומים בלחצים גבוהים לסלע. לפי העתירה, אמצעים אלו יכולים לגרום לזיהום של מי התהום והנחלים הזורמים לכנרת, וכן לתנודות אדמה ולמעבר של חומרים רעילים בין שכבות הקרקע השונות למקורות המים, בייחוד באזור בעל רגישות ססמית רבה כרמת הגולן. בעבר חברת אפק לא שללה את האפשרות שייעשה שימוש בטכנולוגיה זו, אולם היום מסרו נציגי החברה ל"הארץ" כי אין כל כוונה לעשות זאת.

עו"ד עמית ברכה, מנכ"ל עמותת אדם טבע ודין, בירך היום על ההחלטה ואמר כי מדובר בהישג משמעותי ביותר וכי הדבר משפר את החלטת הוועדה המחוזית מלפני כמה חודשים בנוגע לעתירות: "מה שהם היו יכולים לעשות עם ההחלטה הזאת (של הוועדה) זה בעצם כל פעם להוציא רישיון חדש לכמה חביות בודדות. היום בא בית המשפט ואומר: אותי בעצם לא מעניין כמה רישיונות תקבלו. אחרי מספר חביות בודדות, לא תוכלו לקבל רישיון לעוד מספר חביות בודדות".

בנוסף ביקש עו"ד ברכה להדגיש כי בהחלטה יש גם משמעויות עתידיות לגבי מקומות נוספים בארץ. "הוא (בג"ץ) רואה את העמדה הזאת שלו כראויה בכל מקרה עתידי, בכל קידוח עתידי, ואומר שבעצם זה הדין. לא רק ברמת הגולן אלא בכל מקום ומקום בעתיד שיקדחו".

בחברת אפק אמרו בתגובה כי אף הם מרוצים מהחלטת בג"ץ, וכי עבודות ההכנה לקידוח צפויות להתחיל כבר בימים הקרובים. בחברה אמרו כי הם מתכננים לבצע עד 10 קידוחים שיבוצעו לעומק של 2,200-1,200 מטר, כאשר בכל פעם יבוצע קידוח אחד בלבד והעבודות בכל אתר יימשכו בין שלושה עד ארבעה חודשים.

בהודעה רשמית מטעם החברה נמסר: "חברת אפק גאה להוביל את הפרויקט הלאומי של חיפושי נפט בגולן. החלטת בג"ץ היום מצטרפת להחלטת הוועדה המחוזית לתכנון ובנייה במחוז הצפון הקובעת כי יש לאפשר חיפוש משאבי אנרגיה בעלי חשיבות אסטרטגית וכלכלית למדינת ישראל. הפקת נפט ישראלי תוביל את ישראל לעידן של עצמאות אנרגטית ותכניס לקופת המדינה מיליארדי שקלים מידי שנה מהם יהנו כלל אזרחי ישראל".

ארגון "מגמה ירוקה" מסר: "העתירה שהגישו אדם טבע ודין הביאה הישג משמעותי בכך שהצלחנו להביא לפיקוח על הפקת נפט בכמויות מסחריות. הפקה שכזו תדרוש שימוש בשיטות לא קונבנציונליות ולכן פיקוח הצמוד שיהיה על אפק מעתה הוא הישג. כך נסיר את הסכנה שאפק יהפכו לקצא"א (קו צינור אילת-אשקלון) והכנרת למה שהיה בערבה".