(עדכון) עימותים אלימים בין מפגינים למשטרה ■ המפגינים התכנסו בכיכר הבימה, ויצאו בצעדה לעבר קריית הממשלה; במקביל, נערכו הפגנות דומות בגן הסוס בירושלים, במרכז הכרמל בחיפה ובמרכז מורים בבאר שבע
11 עצורים בהפגנות הערב נגד מתווה הגז. 8 נעצרו בהפגנה שנערכת בת"א, 3 נעצרו בהפגנה שנערכה בבאר שבע.
מעל 7,000 השתתפו אתמול (מוצ"ש) בהפגנה במרכז תל אביב נגד מתווה הגז – הנוסח הרגולטורי השנוי במחלוקת שגיבשה בחודשים האחרונים הממשלה עם חברות האנרגיה הגדולות, נובל אנרג'י וקבוצת דלק. המפגינים התכנסו בכיכר הבימה, והחלו לצעוד לעבר קריית הממשלה, תוך שהם חוסמים את רחוב קפלן בליווי המשטרה. במהלך ההפגנה נרשמו כמה עימותים אלימים בין מפגינים למשטרה. מפגינים עוכבו לחקירה ושמונה מהם נעצרו. חלק מהמפגינים ניסו לפרוץ מחסומים על מנת לחסום את נתיבי איילון.
מהמשטרה נמסר כי "במהלך המחאה שמתקיימת כעת בתל אביב כנגד מתווה הגז בחרו מספר מפגינים שלא להישמע להוראות השוטרים והפרו את הסדר הציבורי. כוחות המשטרה שבמקום עצרו 8 מתפרעים. השוטרים חוסמים כעת את דרכם של המפגינים שמנסים לפרוץ את החסימות על מנת לסגור את נתיבי איילון לתנועה. המשטרה תאפשר לקבוצות ויחידים להביע את מחאתם אך לא תאפשר להפר את הסדר הציבורי וחסימת צירי תנועה".
במקביל, נערכו הפגנות דומות בגן הסוס בירושלים, במרכז הכרמל בחיפה ובמרכז מורים בבאר שבע.
המפגינים נשאו שלטים עליהם תמונות של ראש הממשלה בנימין נתניהו, שר הכלכלה המתפטר אריה דרעי (שס), ושל יצחק תשובה, בעל השליטה בקבוצת דלק, המחזיקה במאגרי הגז הגדולים בשותפות עם נובל אנרג'י. על השלטים נכתב, בין היתר: "לעצור את התרגיל המסריח", "לא תגזול", "עוצרים את שוד הגז", "גם ימין וגם שמאל מפרקים מונופול".
ממשטרת באר שבע נמסר כי "הערב בתום מחאת הגז בבאר שבע, הפגנה שהייתה באישור, חסמו שלושה מפגינים את כביש שדרות רגר -מרכז המורים וסירבו להתפנות למרות בקשת השוטרים לאור הפרת תנאי המחאה והפרעה לתנועה תוך סיכון חייהם וחיי משתמשי הדרך האחרים. השלושה, בשנות ה-20 לחייהם תושבי המרכז ובאר שבע, סירבו להתפנות מהכביש ותקפו את השוטרים שפעלו במקום. השוטרים עצרו את השלושה תוך שימוש באמצעים והעבירו אותם לחקירה בתחנת באר שבע".
סגן מפקד תחנת באר שבע סנ״צ אילן שושן ציין כי המשטרה ערה לצורך הציבורי לבטא מחאה, יתרה מכך היא מכבדת מאפשרת ומאבטחת את ציבור המוחים באופן שוויוני, יהא המגזר אליו הם משתייכים אשר יהא, יחד עם זאת מי שיפר את החוק ויפעל באלימות יתקל באכיפה ובאפס סובלנות.
כ-400 איש הפגינו הערב גם במרכז הכרמל בחיפה נגד מתווה הגז. המפגינים נושאים שלטים עליהם נכתב בין היתר "נתניהו ודרעי מסריחים משחיתות", שקיפות ולא שחיתות", ו"הגז הזה שלנו". בין הנואמים בהפגנה היה חבר הכנסת דב חנין שאמר "המאבק הזה הוא לא רק מאבק כלכלי ולא רק מאבק חברתי, זה גם מאבק על הדמוקרטיה, כי אין דמוקרטיה עם שלטון ההון".
פרופ' דני גוטווין נשא דברים גם הוא בהפגנה וקרא לעבור למודל הנורבגי. "אנחנו צריכים לעבור למודל הנורבגי של משאבי טבע לרווחת הכלל. האלטרנטיבה היא משאבי טבע לרווחת הכל. לא הון שלטון".
גם בראש פינה הפגינו כ-150 תושבים מהגליל העליון. הם נושאים שלטים עליהם נכתב משפטים כגון "די לחזירות", ו"זה הגז של כולנו". המארגנים מעריכים כי כ-10,000 איש מפגינים הערב ברחבי הארץ.
המחאה הערב היא ניסיון אחרון לעצור את "מתווה הגז", לאחר התפטרותו של דרעי מתפקיד שר הכלכלה. ההתפטרות נועדה להעביר מדרעי אל נתניהו סמכויות המאפשרות לעקוף את הממונה על ההגבלים, שהתנגד ל"מתווה הגז", כך שהמתווה יאושר על בסיס נימוקים ביטחוניים (סעיף 52 לחוק ההגבלים) לפיהם מצרים זקוקה לגז מישראל. נתניהו כבר הודיע ביום חמישי כי יכנס השבוע את ועדת הכלכלה, על מנת להפעיל את הסעיף בחוק.
גונן בן יצחק, איש שב"כ לשעבר ופעיל בתנועת ישראל יקרה לנו, שהגיע אל ההפגנה על תקן ה"ביטחוניסט", הדגיש כי אישור מתווה הגז אינו קשור למניעים בטחוניים. "נתניהו שיקר לציבור ולכנסת בטענה המופרכת שמצרים זקוקה לגז הזה כיוון שמתקני ההפקה שלה משוועים לגז הישראלי – זהו שקר שהתפוצץ לכם בפרצוף לאחר שבוע, כאשר נודע כי מצריים נהנית ממרבצי גז שהתגלו – עובדה שהייתה ידועה לכל מי שביצע חיפוש פשוט בגוגל".
בן יצחק תקף את הדו"ח שהכינה המועצה לביטחון לאומי (המל"ל), שנועד להצדיק את מעקף הסמכויות של הממונה על ההגבלים מטעמים בטחוניים: "ראש המועצה לבטחון לאומי, הציג לממשלה תמונת מצב שקרית התלושה מהמציאות, כך עשה גם משרד החוץ – לא פלא שכעת, כאשר אתה חייב להתייעץ עם ועדת הכלכלה, ביקשו במל"ל ובמשרד החוץ לשפץ את חוות הדעת המעוותת שעל בסיסה קיבלה הממשלה את החלטותיה", אמר.
יוסי דורפמן, ממובילי מאבק הגז: "השם הראוי למתווה הגז הוא מתווה מונופול הגז, כי הוא נועד לקבע מונופול פרטי על משאב הטבע של כולנו. כדי להעביר את מתווה מונופול הגז חברו ביחד ההון והשלטון. באוסף תרגילים וקומבינות הם מנסים להעביר את הנכסים ששייכים לכולנו, לידיים של קומץ טייקונים. בימים האחרונים מגיע לשיא ביזיון – מנסים לאשר את המתווה בתואנה שקרית של סיבה ביטחונית-מדינית, שלא קיימת. הם חושבים שאזרחי ישראל מטומטמים".
"התרגיל המסריח מודל 2015 יוצא לדרך"
מור גלבוע, מנכ"ל מגמה ירוקה, אמר: "עם דחיקתו של דרעי ממשרד הכלכלה, התרגיל המסריח מודל 2015 יצא לדרך. פעם אחת בדור ואולי פעם אחת בחייה של אומה קורה שהיא מוצאת אוצר שיכול לשנות את חייה מהקצה אל הקצה. כמו כל זכייה בפיס, הגז הטבעי שנמצא בים התיכון יכול לשנות את חיינו. אלפים יצאו הערב לרחובות, בכל רחבי הארץ, כי מדינת ישראל בלי טיפה של בושה או מבוכה, שודדת מידי אזרחיה שלה, את האוצר הכלכלי הגדול ביותר שאי פעם נמצא כאן. מדובר במאגרי הגז הטבעי שלנו שנאמדים בסכום הבלתי נתפס של אלף מיליארד שקלים.
"נתניהו הצליח לכופף את המערכת כל כך חזק עד שהביוב הפוליטי והכלכלי שיצר משפריץ אלינו מכל עבר. את הסירחון הזה אנחנו, אזרחי ישראל, מריחים מקילומטרים ועל כך אנחנו לא נעבור לסדר היום. יצאנו הערב לרחובות בדרישה לוועדת חקירה ממלכתית שתחקור, ובתקווה שגם תעצור, את האיוולת ואת השוד ותעניק לנו עתיד כלכלי-חברתי-סביבתי, נקי מקומבינות ותרגילים מסריחים- עתיד הוגן וטוב הרבה יותר לנו ולדורות הבאים שיחיו כאן אחרנו", אמר.
בשונה מההפגנות הקודמות נראה כי המפגינים משולהבים. אורלי בר לב, ממובילי המחאה, הסבירה כי המפגינים צפו ב"מגש הכסף". בר לב, שנאמה על הבמה, שאלה מי ראה את "מגש הכסף"? הקהל הריע בתגובה. בר לב ציינה כי: "יש לפתוח בחקירת משטרה בכל מה שקשור לסיפור הגז: איך חולקו רישיונות הגז בניגוד לחוק? איך הממונה על ההגבלים העסקיים הקודמת לא עצרה את המונופול וכיום היא עובדת בתעשיית הגז כחברת הנהלה?".
יעל כהן פארן, מנכ"לית הפורום הישראלי לאנרגיה ויו"ר התנועה הירוקה, הוסיפה: "מתווה הגז רע ומסוכן לישראל. מדינת ישראל ויתרה על כל האינטרסים האסטרטגיים שלה במשק הגז לטובת האינטרסים הכלכליים של חברות הגז. המתווה מבטיח שהמונופול במשק הגז יישאר פה להרבה מאד שנים. המתווה מבטיח שחברות הגז יפתחו את מאגרי הגז לפי השיקולים שלהן, ולא לפי השיקולים של מדינת ישראל. מה שאומר – לא יפתחו. המתווה מבטיח שהחברות יוכלו לתבוע את המדינה בכל מקרה שהיא תנסה לכפות עליהן משהו. מה שמקופל במתווה הזה הוא כתב כניעה לא ייאמן של מדינת ישראל בפני תאגיד אמריקאי.
אבי יאלו, מראשי מאבק האתיופים, נאם אף הוא בהפגנה ואמר: "כל הבעיות החברתיות מתנקזות סביב נושא הגז ומציבות סימן שאלה גדול – באיזו חברה אנחנו רוצים לחיות ולגדל את ילדינו? הממשלה וטייקוני הגז – תשובה ונובל אנרג'י, כל הזמן מהלכים עלינו אימים – הגז ישאר באדמה, חברות בינלאומיות לא ישקיעו במדינה, הגז יאבד מערכו וכיוצא בזה. מבחינה תקשורתית, כלפי חוץ, דומה שמסע ההפחדות השיגו את התוצאה, מתווה הגז יאושר וחבל על המאמץ. הבלים. עוד לא נאמרה המילה האחרונה".