הפגנה: שומרים על הכנרת והגולן מתעשיית הנפט | NRG

יאיר קראוס | 3.3.15

פעילי סביבה ותושבי הגולן מחו הערב בתל אביב נגד קידוחי הנפט בדרום הגולן: "מספיקה תקלה אחת כדי שנקבל אסון בערבה."

לכתבה המקורית: bit.ly/191JEjx

למעלה ממאה מפגינים מהגולן וממרכז הארץ מחו הערב (שלישי) בכיכר הבימה בתל אביב תחת הסיסמה: "שומרים על הכנרת והגולן מתעשיית נפט מסוכנת". כחודש לאחר שחברת אפק לחיפושי נפט התחילה לבצע בדרום הגולן קידוחי נסיון לבדיקת היתכנות נפט באדמת הגולן, דורשים המתנגדים, בהם תושבים ופעילי סביבה מ'מגמה ירוקה', שלא לאפשר לחברה לחפש נפט.

במסגרת המחאה ניסו המפגינים ליצור דעת קהל ציבורית נגד המהלך גם בקרב תושבים במרכז הארץ: "יש קונצנזוס שקיומה של תעשיית נפט באגן היקוות הכנרת זה דבר מסוכן שצריך למנוע אותו", אמרה גלי פוקס, תושבת הגולן וממובילות המאבק, והוסיפה כי "אנחנו מתכוונים להמשיך בהפגנות כי אנחנו רואים רחוק ולא מתייחסים רק לקידוח הראשון שהחל. הקידוח בנטור יהיה כמוהו בעוד עשרה מקומות בגולן והוא מזכיר לנו שזה רק סימן לבאות ושהסכנה תהיה עוד הרבה יותר גדולה במידה וימצאו נפט".

המפגינים נשאו שלטים וצעקו סיסמאות נגד עבודת חברת "אפק" ונגד המדינה, שאפשרה לחברה לחפש נפט. תושבים מעמק האלה שניצחו בקרב דומה נגד חברת IEI , שהתכוונה להפיק נפט מפצלי שמן בעמק עדולם, הגיעו גם הם וסיפרו למפגינים על מאבקם הדומה והנצחון הגדול.

צילום: אמיר מאירי

"להתנגד בתוקף לפני שיהיה כאן אסון". מפגינים נגד קידוחי הנפט בגולן צילום: אמיר מאירי

יונתן בירד, יוזם ההפגנה הערב, טען: "בחברת "אפק" נוהגים להדגיש כי מדובר בקידוחי ניסיון נטולי סיכון, בעוד שהדליפות בקידוח הניסיון "מגד 6" שבאזור המרכז, הדגימו שלא כך הדבר. מעבר לכך, אין שום היגיון בחיפוש נפט באזור שמלכתחילה נקבע כי יהיה מסוכן להפיק בו נפט, שהרי הוא מכיל את מקורות המים של הכנרת. מדובר בלא פחות מטירוף, שהרי מספיקה תקלה אחת בצינור נפט או תאונה של משאית נפט אחת בשיפועים של רמת הגולן כדי שנקבל אסון בערבה, באחד ממאגרי המים החשובים של ישראל".

בירד טוען כי היתרונות הכלכליים העצומים שיכולים להביא למדינה ברכה במידה ואכן יתגלו מאגרי נפט גדולים, מתגמדים לעומת הסיכונים: "כשבחברת "אפק" מדברים על הכסף שיזרום לקופת המדינה, עלינו לשאול את עצמנו: האם לכנרת שלנו יש מחיר? כשהם טוענים שיביאו "עצמאות אנרגטית" לישראל, אני תמה איך באותו הזמן שבו ישראל ויתרה על חלק גדול מהגז שהתגלה בשטחה עוד טרם הוצא מן האדמה, היא לפתע משוועת לאנרגיה עד כדי סיכון של הכנרת, ברגע שתאגיד נפט אמריקאי נכנס לזירה? לראייתי, על אזרחי ישראל לצאת לרחוב עכשיו ומיד ולהתנגד בתוקף להמשך הקידוחים בגולן לפני שיהיה כאן אסון".

מהמטה לעצירת קידוחי הנפט מוסיפים עוד כי: "החברה (אפק,י"ק) טוענת שניתנו לה כל האישורים כדי לקדוח, ולא מציינת את העובדה שהמשרד להגנת הסביבה הביע התנגדות נחרצת הן לקידוחי הניסיון והן להפקה בהמשך, תחת הטענה כי יש לפעול על פי עקרון "הזהירות המונעת" על מנת למנוע נזק בלתי הפיך לסביבה. בתוך הגולן ישנם תושבים רבים המודאגים מהשפעת הקידוחים על חייהם, ומאז התחיל הקידוח הראשון ישנה התעוררות בעקבות הרעש, המפגע הנופי ותנועת כלי הרכב הכבדים שהם סימן לבאות. אנו חוששים מחוסר האונים של הציבור וארגוני הסביבה אל מול חוק הנפט המקנה ליזמים חופש פעולה רחב בשטח, אשר יכול להוביל להקמת מאות אתרי קידוח שיסכנו את מי התהום והכנרת, האוויר, החי והצומח ואת חיי התושבים".

המטה לעצירת קידוחי הנפט עומד בחזית קואליציה רחבה של ארגונים ומשרדים המתנגדים נחרצות לקידוחים בהם המשרד להגנת הסביבה, החברה להגנת הטבע, אדם טבע ודין, גרינפיס, מגמה ירוקה ותנועת המושבים.

מחברת אפק נמסר בתגובה: "חברת אפק משקיעה משאבים רבים בשמירה על הסביבה תוך הקפדה על סטנדרטים מחמירים ותחת פיקוח ובקרה של כל הגורמים המוסמכים ביניהם משרד האנרגיה, רשות המים והמשרד להגנת הסביבה. מציאת מאגר נפט משמעותי בר הפקה בגולן יהווה מנוע צמיחה כלכלי לישראל,  ויאפשר פתרון ליוקר המחייה ולצמצום הפערים החברתיים".