כיום אין הגדרה במדינת ישראל למושג "קידוחים בלתי קונבנציונליים" ובנוסף אין מדיניות שקובעת כיצד מדינת ישראל מגינה על האזרחים, הטבע והמים מפני ההשלכות של שימוש בטכנולוגיה חדשה זאת.
ביום שלישי האחרון התקיים דיון בועדת המדע והטכנולוגיה בכנסת שמטרתה גיבוש מדיניות לקידוחי נפט בלתי קונבנציונאליים בישראל.
משרד הבריאות והמשרד להגנת הסביבה הביעו חששות גדולים לזיהום המים ולפגיעה בבריאות הציבור. משרד הבריאות הציג מחקרים שנערכו לאחרונה באנגליה שבהם התגלו שני נתונים מדאיגים במיוחד לגבי קידוחים בלתי קונבנציונאלים:
נמצאה עליה של 30% במומי לב באזורים שיש בהם הרבה נקודות קידוח
עליה של 34% בסיכוי ללידת תינוק קטן בלידה מוקדמת!
סיניה נתניהו, המדענית הראשית של המשרד להגנת הסביבה הדגישה כי בארץ אין מספיק ידע בנושא והציגה נקודות סיכון בקידוחים נפט בלתי קונבנציונאליים על פי מסמך של EPA.
לקידוחי נפט בלתי קונבנציונאלי דרושה כמות מים רבה מאוד , כימיקלים רבים שמוחדרים בלחץ גבוה לאדמה (ידוע על כ-1076) , כמויות של שפכים רעילים ביותר שהפתרון היחיד ל"טיפול" בהם הוא הזרקתם לעומק הקרקע – דבר שגורם לרעידות אדמה.
משרד התחבורה הוסיף ואמר שכל נקודת קידוח (בין קונבנציונאלית או לא !) תדרוש כ4000 משאיות שינועו על כבישי הגולן עם חומרים מסוכנים ויוסיפו עומס אדיר לכבישי רמת הגולן.
על פי המדיניות כיום משרד האנרגיה מחויב, תוך 30 יום לתת היתר או לפסול שימוש בטכנולוגית קידוח בלתי קונבנציונאלית (סידוק הידראולי). כלומר במידה ומחר מתגלה נפט בגולן אין סיכוי שהועדה תספיק לבחון את כל ההשלכות ותסיים את עבודתה במועד.
משרד האנרגיה תומך בקידוחים בלתי קונבנציונאליים בישראל למרות שהודה שהמחקרים שעליהם הם הסתמכו התבצעו באמריקה. בתגובה אמר ח"כ חמד עמאר "עם כל הכבוד למה שקורה באמריקה אי אפשר להשוות את זה למדינת ישראל ולשטח הקטן שלה ובטח שלא לגולן שמשם מגיעים כל המים שלנו". בארצות הברית מתבצעים קידוחים באזורים מיושבים בדלילות או בלתי מיושבים.
כשמשרד האנרגיה נשאל ע"י מגמה ירוקה מה יקרה אם תהיה תקלה – שמאוד נפוצה בקידוחים מסוג זה (דליפת נפט, גזים רעילים, חומרים רדיו אקטיבים וכו') התשובה הייתה "קדום שימצאו נפט", כמו להגיד שאין צורך להתקין מטף בגן ילדים "קודם שתהיה שרפה.
רז אונגר, המארגן הקהילתי של תא "מגמה ירוקה" בתל-חי: "יותר משמעודדות ההתנגדויות של המשרד לאיכות הסביבה ומשרד הבריאות, מטרידות ומפחידות הפסיביות וחוסר האכפתיות של משרד החקלאות והתמיכה המובהקת של משרד האנרגיה והמים בקידוחי הנפט הבלתי קונבנציונליים בגולן. הייתם מצפים שבמשרד המים ידאגו למי השתיה שלנו, אך בישיבת הועדה התברר שהם דואגים לאינטרס של החברה הקודחת".
