יום זכויות הילד הבינלאומי: מה עם ילדי מפרץ חיפה?

מה לא נעשה בשביל הילדים שלנו? אנחנו ניתן הכל כדי שיהיו מאושרים, בריאים ויחיו בביטחון. אנחנו מגדלים את הילדים שלנו כאן ורוצים בשבילם עתיד נקי, בריא ובטוח, אבל משום מה יש מי שבוחרים להפוך גם את המשפחות שלנו לנושא פוליטי.

נושא השפעת זיהום האוויר על הילדים שלנו בעל חשיבות גדולה. למה? 1. כי מי שנמצא בתחילת חייו עדיין לא נחשף לגורמי תחלואה שונים כמו מבוגרים, ולכן מגורים באזור עם זיהום אוויר גבוה מהווה גורם מכריע. 2. כי אפשר כביכול לקשור בין הופעת מחלה אצל מבוגרים לזיהום אוויר שהיה בעבר ואיננו עוד, אבל תחלואת ילדים שזה עתה נולדו מעידה על מפגעי הזיהום עכשיו.

לצערנו, במקום להשקיע את מרב המשאבים כדי לחקור את הנושא, כבר היינו עדים למאמצים הפוכים לקבורת דוחות בנושא. כך, באוגוסט 2016 דחתה הממשלה מחקר שקשר בין מוקדי זיהום ללידה של תינוקות עם גודל ראש קטן מהממוצע למרות שהמחקר אושר לפרסום באחד מכתבי העת היוקרתיים.

בעולם האקדמי יש לא מעט מחקרים שחושפים את השפעות זיהום האוויר במפרץ חיפה על ילדים:
1986 – מחקר מוצא רמות אבץ גבוהות בקרב ילדים בק. ים, אחוזה ונווה שאנן.
1989 – נמצאה שכיחות גבוהה למחלות נשימתיות בקרב ילדים בגילאי בי"ס יסודי בשכונות הקרובות למוקדי זיהום.
2011 – מחקר מציג פי 2.5 יותר מקרי אסתמה בקרב ילדים באזורים עם רמת זיהום גבוהה.
2014 – אחוז מקרי הסרטן בקרב ילדים מחיפה גדול פי שניים מהממוצע הארצי
2015 – רמות מסוכנות של מתכות כבדות בגופם של ילדים.
2018 – רק לפני שלושה חודשים מתפרסם מחקר נוסף שמצא קשר בין לידת תינוקות במשקל נמוך לקירבה למתחם התעשייה הפטרוכימית.

ילדים הם העתיד שלנו. הממשלה והרשויות חייבים לתת לנו את האפשרות הבסיסית להבטיח את הזכויות הבסיסיות שלהם לחיים בביטחון, בבריאות וברווחה. דוח מקינזי, חברת הייעוץ הכלכלי המובילה בעולם ממליצה לממשלת ישראל לסגור את בז"ן ב-2025, אבל הממשלה לא מוכנה לדון בדוח. עכשיו זה הזמן של הממשלה, הרשויות וראשי הערים שנכנסים היום לקדנציה החדשה, לעשות הכל למען העתיד והווה: לפעול לפרסום הדוח, ליישם תכנית בין משרדית להבראת מפרץ חיפה ולפעול ביד קשה כנגד מי שמזהמים ופוגעים בבריאות שלנו עד לסגירה.

חיתמו על העצומה: אוהבים את חיפה – סוגרים את לסגירת בז"ן