חברי כנסת נוספים רבים התנגדו להרחבה שהציע משרד החקלאות ■ כבל הבהיר כי אין בכוונתו להצביע על התקנות עד שלא יוצג לו כל המידע הרלוונטי סביב ההצעה
יו"ר ועדת הכלכלה, איתן כבל, טירפד היום את יוזמת משרד החקלאות והמגדלים להגדלת מיכסות הביצים במשק ל-2016. ועדת הכלכלה של הכנסת, בראשות כבל, סירבה היום לאשר את תקנות המועצה לענף הלול, הקובעות את הכללים בדבר מכסות לייצור ביצי מאכל לשיווק בשנת 2016, שהגיש משרד החקלאות.מקורבים לענף ציינו, כי רוב המגדלים הקטנים לא יכול להגדיל עופות ולכן יסחרו במיכסות שיקבלו עם מגדלים אחרים. לדבריהם, לפי חוק הגליל המגדלים מקבלים סובסידיה ליצור והגדלת המיכסה תגדיל לו את הסובסידיה גם אם לא יגדל יותר.
כבל כרך את החלטתו בכך, שלדבריו, "הממשלה הייתה אמורה להוביל מהלך של שדרוג הלולים לפני עשור, אבל שום דבר לא התקדם מאז". לדבריו, התקנות הוגשו לאישור הוועדה לפני מספר ימים, כשהאישור נדרש עד סוף החודש. במהלך הדיון נרשמה התנגדות להעלאת המכסה מצד חברי כנסת רבים, מהקואליציה ומהאופוזיציה, וכבל דרש ממשרד החקלאות לקבל הסברים מפורטים באשר לשאלה האם יש צורך אמיתי בהגדלת המכסה וכן דרש לדעת מתי יצא לדרך הליך שדרוג הלולים. הוא הבהיר כי הוועדה תקיים דיון נוסף בעניין ביום חמישי.
סמנכ"ל משרד החקלאות, אורי צוק בר, הציג את התקנות ואמר כי המכסה הארצית ל-2016 נקבעה לפי תחזיות הצריכה. לדבריו, בשנים האחרונות נרשם גידול בביקוש שהשוק המקומי לא מצליח לספק, ולכן השנה האחרונה הייתה שנת שיא ביבוא של מעל 300 מיליון ביצים. לפי התקנות שהציע משרד החקלאות, המכסה הארצית ב-2016 תעמוד על 2.2 מיליארד ביצים, גידול של כ-7% לעומת המכסה הארצית השנה שעמדה על 2.05 מיליארד ביצים.
בתגובה לחששות שהתעוררו מיצירת עודף ביצים אמר מזכיר ארגון מגדלי העופות, מוטי אלקבץ, כי גם יהיו עודפי ביצים, החקלאים ישאו בעלויות.
ח"כ תמר זנדברג הזכירה גם היא כי בשנים האחרונות מגיעות התקנות לאישור הוועדה ברגע האחרון, כשקוצר הזמן לא מאפשר לחברי הכנסת לבחון אותן לעומק, ובכל פעם יו"ר הוועדה נוזף במשרד החקלאות בעניין. היא הוסיפה כי בכל העולם הולכים לכיוון של לולים ללא כלובים, בעוד התקנות מציעות להגדיל את המטילות בכלובי הסוללה. נציגת מגמה ירוקה, שירי חזק, אמרה כי מדובר בתוכנית הרסנית לבעלי החיים, שרוצים להעביר ברגע האחרון. היא קראה שלא לאשר את התקנות, להפחית את מכסות הביצים ב-10% ולהשקיע בלולים ללא כלובים. ח"כ יצחק וקנין, שפתח בגילוי נאות ואמר כי הוא מגדל מטילות ביישובו בגבול הצפון, אמר כי כולם רוצים איכות חיים ולולים כמו באירופה, אבל כדי לשדרג את הלולים המדינה צריכה להשקיע כסף בכך. היו"ר כבל הזכיר כי הוא התייצב תמיד להגנת המשק המשפחתי, אך הדבר לא עומד בסתירה למלחמה על זכויות בעלי החיים. "נמצא את נקודת האיזון הראויה", אמר.
ח"כ איציק שמולי אמר כי המדינה צריכה לתמוך בשדרוג הלולים, אך במקביל צריך לדאוג שהגידול במכסות לא יהיה מוגזם. ח"כ שרן השכל ציינה כי שוחחה בעניין עם ראש הממשלה, ואף סיפרה כי הוא ומשפחתו עברו לתזונה צמחונית והוא תומך בעמדה להפחית את הסבל מבעלי החיים. דבריה עוררו סערה וח"כ וקנין שאל כמה ראש הממשלה מוכן לשלם עבור זה. חבר הנהלת ארגון מגדלי העופות, שמעון ביטון, אמר: "רווחת העוף זה לא הכל, עם כל הכבוד ליפי הנפש – שיביאו את הכסף מראש הממשלה". גם היו"ר כבל ציין כי "מביא דברים בשם אומרם אמנם מביא גאולה לעולם, אך הפעם הוא היה צריך להביא גם כסף". ח"כ נורית קורן יצאה וציינה כי קיבלה שיחה מראש הממשלה, כששבה לדיון אמרה כי "המסר של ראש הממשלה הוא שהוא מבקש להתנגד להגדלת המכסה ולבחון את הנושא".
מנכ"ל ארגון מגדלי העופות, שמעון אלקבץ, התייחס לחשש שהגדלת המכסה תביא להשמדת ביצים ואמר: "אין לנו כוונה לייצר עודף כי ההשמדה היא על חשבוננו". המגדלים שהשתתפו בדיון, בהם גם מגדלים ממרכז הארץ, הציגו עמדה אחידה לפיה שדרוג הלולים צריך להיות בכספי המדינה.
כבל הבהיר, כי אין בכוונתו להצביע על התקנות עד שלא יוצג לו כל המידע הרלוונטי, הן המידע לפיו הגיע משרד החקלאות למסקנה שצריך להעלות את המכסה ב-7% והן את התוכניות המפורטות למעבר לגידול ללא כלובים, לוח הזמנים שנקבע לכך והאם יש לכך תקציב ממשלתי.