למרות ועידת האקלים הקרבה: הממשלה מבטלת את התוכנית… | הארץ

צפריר רינת | 04.08.2015

למרות ועידת האקלים הקרבה: הממשלה מבטלת את התוכנית הלאומית להפחתת גזי חממה

הארגונים הירוקים טוענים כי ביטול התוכנית מהווה פגיעה חמורה במחויבות הממשלה להגנת הסביבה. השרים יידרשו להניח תוכנית חלופית לקראת דיוני הוועידה בעוד ארבעה חודשים

לכתבה המקורית >>

ארבעה חודשים לפני פתיחת ועידת האקלים בפריז שבה יודיעו מדינות העולם עלהתחייבותן להפחתת פליטת גזי חממה, מפרסמת הממשלה הצעת תקציב הכוללת ביטול התוכנית הלאומית להפחתת גזים וביטול תוכנית להתייעלות אנרגטית באזור הדרום. הארגונים הירוקים טוענים שמדובר בפגיעה חמורה במחויבות הממשלה להגנת הסביבה, אך משרד האוצר מבטיח שנושאים אלו יטופלו במסגרת תוכנית חלופית.

על פי הצעת התקציב, תבוטל התוכנית הלאומית להפחתת פליטות גזי חממה לשנים 2016–2023, ובמקומה יידרשו שרי הגנת הסביבה והאוצר להניח תוכנית חלופית לקראת דיוני ועידת פריז.

שר האוצר כחלון והשר להגנת הסביבה גבאי בביקור במפעלים במפרץ חיפה, ביונירמי שלוש

 

לפני כחמש שנים אישרה הממשלה את התוכנית בתקציב של 2.2 מיליארדי שקלים לשנים 2011–2020. 539 מליוני שקלים מסכום זה כבר הוקצו אך לפני שנתיים התוכנית הוקפאה. מחצית מהסכום הוקצה לטובת התייעלות אנרגטית במגזר הביתי, ומשרד האוצר טוען שהיא לא הביאה לתוצאות הרצויות בהשוואה לכספים שהושקעו בה.

במשרד הסבירו כי בימים אלה נעשית עבודה בין־משרדית בנושא הפחתת פליטת גזי חממה לקראת ועידת פריז ובעקבותיה צפויות להתקבל המלצות כלל משקיות הנוגעות לסוגיה זו. בעקבות זאת ולאור האילוצים הפיננסיים, מציע המשרד לבטל את התוכנית.

לאחרונה הודיע המשרד להגנת הסביבה על המלצתו לממשלה לקבוע שהיעד של ישראל לקראת ועידת פריז יהיה ביטול כמעט מוחלט של הגידול הצפוי בגזי חממה עד שנת 2030. זאת בסיוע אמצעים כמו מעבר של התחבורה הציבורית לשימוש בגז טבעי, התייעלות אנרגטית והרחבת השימוש באנרגיות מתחדשות. הצעת התקציב כוללת גם קיצוץ בתקציבי התחבורה הציבורית.

משרד האוצר כלל בהצעת התקציב גם החלטה לבטל מענקים להתייעלות אנרגטית שנועדו עבור רשויות מקומיות באזור הדרום. מדובר על תקציב של 50 מליוני שקלים לשנים 2015–2020. גם כאן טוען המשרד שהמענה להתייעלות אנרגטית יהיה במסגרת העבודה הבין־משרדית לקראת ועידת פריז. המשרד גם טען שמדובר בתקציב המיועד רק למספר מצומצם של רשויות מקומיות, בעוד ששאר הרשויות קיבלו ביחד תקציב של 10 מיליון שקלים בשנה שעברה.

מארגון גרינפיס נמסר בתגובה להצעת התקציב כי "ישראל מחויבת לעמוד ביעדים הבינלאומיים, ועמידה בהם חיונית לא רק לתדמיתה אלא גם ליעילות כלכלתה בעשורים הקרובים. התחמקות הממשלה ממחויבות בולטת במיוחד על רקע תוכנית הנשיא אובמה להפחתת פליטות שתוצג השבוע".

מארגון "אדם טבע ודין" נמסר כי "בזמן שבכלכלות העולם מבינים שהשקעה עכשווית בסביבה מובילה לצמיחה וחיזוק המשק, לצד צמצום בתחלואה וחסכון באנרגיה, בישראל עדיין חושבים ששמירה על הסביבה היא נטל שיש לקצץ. בכוונתנו לעשות כל שניתן כדי לבטל את רוע הגזירה ולקדם תחבורה ציבורית, התייעלות אנרגטית ואת התוכנית להפחתת פליטות גזי חממה".