מה אנחנו צריכים לעשות כדי שישראל תפסיק להתייבש

בקיץ האחרון שוב חזר הקמפיין של ישראל מתייבשת. בטלוויזיה, באינטרנט ובשלטי החוצות. קראו לנו לחסוך במים, זה ברור. אבל האם זה מספיק ומה אם הבצורת תמשיך להחריף ובארץ יהיו פחות ופחות מים? מה יהיה אז? האם נעבור לחלוקת מים בבקבוקים? או שאולי אנחנו יכולים לעשות משהו כדי שהבצורת לא תחריף ומאגרי המים יחזרו למצב הקודם?

בקיץ האחרון שוב חזר הקמפיין של ישראל מתייבשת. בטלוויזיה, באינטרנט ובשלטי החוצות. קראו לנו לחסוך במים, זה ברור. אבל האם זה מספיק ומה אם הבצורת תמשיך להחריף ובארץ יהיו פחות ופחות מים? מה יהיה אז? האם נעבור לחלוקת מים בבקבוקים? או שאולי אנחנו יכולים לעשות משהו כדי שהבצורת לא תחריף ומאגרי המים יחזרו למצב הקודם? טוב, אז במילה אחת, כן.

הסיבות לחזרת הקמפיין ישראל מתייבשת, לפי השר יובל שטייניץ הם אלה:

שר האנרגיה, התשתיות והמים, יובל שטייניץ, הסביר ששנות הבצורת הכניסו את ישראל למצב חירום: "מאגרי המים בישראל נועדו לשנה – שנתיים ולא לחמש שנות בצורת רצופות. אנחנו קוראים לציבור לשוב ולחסוך במים. אנחנו חוסכים לא רק כדי שיהיה מה לשתות – אלא גם להציל את החקלאות ואוצרות הטבע של ארץ ישראל – הכינרת והנחלים".

על אף שנשיא ארה"ב דונלד טראמפ נוטה לזלזל בטענות, וגם ביטל את התוכנית של ארה"ב נגד התחממות גלובלית, שטייניץ הסביר כי משרדו הגיע למסקנה הפוכה – וכי הקשר בין ההתחממות לבצורת הוא ישיר: "הגענו למסקנה שהבצורת היא כתוצאה מהתחממות גלובלית. מצוקת המים הטבעיים – זו בעיה שכנראה תישאר איתנו הרבה זמן, וכדי שמצב החירום לא יפגע באזרחים והפגיעה באוצרות הטבע תמוזער – חייבים להתחיל לחסוך במים" .

מה זה אומר?

זה אומר שישראל בסכנה גדולה. בדף האינטרנט של רשות המים אומרים שאם תהיה שנת בצורת ששית, יאלצו להגביל את אספקת המים לבתים. ומה יקרה עם שינויי האקלים ימשיכו להתגבר? לגבי מי השתייה, ישראל יכולה לבחור להגדיל את ההתפלה ואת ההשפעות הבריאותיות השליליות שלה שהן כבר עכשיו גדולות מאוד – לדוגמה מחסור במגנזיום במים מותפלים גורם למחלת לב, ולתמותה של ישראלים רבים כל שנה. האפשרות השנייה היא להיכנס למשטר צנע במים מה שכמובן גם לא משמח במיוחד. ישראל מקבלת ממי הגשמים כמות מים גדולה יותר ממה שאנחנו יכולים להתפיל. התייבשות הצמחייה עלולה להוביל לתהליך שיחזק את עצמו: ככול שיש פחות צמחייה, כך יש פחות לחות בקרקע. בלי גשם ולחות בקרקע לא תתקיים חקלאות והארץ תהפוך למדבר.

במצב זה ממשלת ישראת צריכה לא רק לחסוך במים אלה גם לפעול עכשיו לעצירת משבר האקלים. לפני שיהיה מאוחר מידי.

מה ישראל יכולה לעשות ? דבר ראשון ישראל צריכה לרדת מהגדר. ברגע שהבנו ששינוי האקלים משפיע עלינו בצורה קריטית, אנחנו חייבים לנקוט פעולה ברמה המקומית, והגלובאלית.

  • ממשלת ישראל נחשבת לחברה טובה של ממשל טראמפ , נשיא ארה"ב שהיא מהמדינות הכי מזהמות והכי משפיעות בעולם (מדינה אחת שפולטת 15% מסה"כ הפליטות העולמיות). ראש הממשלה נתניהו יכול וצריך לומר לו על זה כמה דברים.
  • ישראל גם יכולה להשפיע על מדינות נוספות. מדינות אחרות אשר נמצאות במצב קשה בגלל שינויי אקלים, עושות מה שאפשר כדי להשפיע ברמה הבין לאומית – גם ישראל צריכה לעשות זאת. אבל בשביל זה הממשלה צריכה להתנהג בהתאם במדינה שלה.
  • הצעדים העיקריים שהממשלה צריכה לעשות בישראל כדי להאבק בשינויי האקלים, ולשמור על תנאי חיים נורמליים עבורנו, הוצגו ע"י השותפים במצעד האקלים,2018  שהתקיים ב27.4.2018  בו השתתפו ארגוני הסביבה הגדולים בישראל.

בנוסף צעדים אלה יעזרו לנו להפחית את זיהום האוויר, ולהעלות את רמת חיים שלנו. 8 צעדים קונקרטיים ואפשריים לביצוע :

  1. אנרגיה:  יישום התסריט השאפתני של המשרד להגנת הסביבה – הגבלת הפליטות ל 72 מיליון טון גזי חממה בשנה, וייצור של לא פחות מ 35% אנרגיה מתחדשת בישראל עד שנת 2030. 53% מפליטות גזי החממה בישראל הם מייצור חשמל.
  2. אוויר נקי:  צמצום התעשייה המזהמת, עצירת התכניות להרחבת בתי הזיקוק לנפט בחיפה. זיקוק נפט וגז, הדלקים והפלסטיק שמייצרים בתי הזיקוק הם מהגורמים הראשיים לשינויי אקלים, ויש אלטרנטיבות טובות יותר: כלים רב פעמיים, תחבורה המונעת מאנרגיה נקייה, ועוד.
  3. תחבורה : יישום 'תכנית החירום להוצאת ישראל מהפקקים'‏, ופיתוח מיידי של התחבורה הציבורית בישראל תוך מתן דגש על מערכות הסעת המונים ותחבורת אופניים הן ביישובים הקיימים והן בשכונות החדשות. התחבורה אחראית על חלק גדול מפליטות גזי החממה וזיהום האוויר בישראל והצעדים הנ"ל יצמצמו אותם.
  4. שמירה על הטבע והשטחים הפתוחים:  שמירה על הטבע ובעלי החיים בשטחי הטבע וברשויות המוניציפליות. הפניית הבנייה ליישובים קיימים ועצירת בניית יישובים חדשים על חשבון שטחי הטבע.
  5. סביבה ומזון:  מעבר למזון אורגני, הפסקת עידוד צריכת מזון מן החי, הנגשת המזון הצמחי, מעבר לתזונה המומלצת לאקלים ים תיכוני (יותר פירות וירקות פחות בשר). החקלאות התעשייתית אחראית על כ 24% מפליטות גזי החממה על פי הדוח החמישי של הפאנל הבין משלתי לשינויי אקלים.
  6. ים וחופים : העברת התיקון לחוק החופים שימנע בנייה על חופים ציבוריים והקמת שמורות ימיות.
  7. כלכלה העתקת הסובסידיות שניתנות לחברות מזהמות המשתמשות בדלקים פוסיליים (נפט, גז, פחם) לחברות שמובילות אותנו לעתיד נקי המבוסס השקעות אחראיות ואנרגיות ירוקות.
  8. פלסטיק:  צמצום מיידי של השימוש בפלסטיק חד פעמי, הרחבת חוק השקיות לכל בתי הממכר, איסור שימוש בפלסטיק חד פעמי על ידי גופים ציבוריים, הרחבת חוק הפיקדון למכלי משקה גדולים.

מזה אנחנו וממשלת ישראל צריכים להתחיל. בנוסף חשוב להסביר לציבור על שינויי האקלים, השלכותיו והדרכים לשמור עליו. אפשר לשלב את זה בקמפיין הנוכחי "ישראל מתייבשת שוב" או לעשות זאת בקמפיין נפרד.

בסך הכל, מה שצריך בשביל לשמור על האקלים זו כלכלה המותאמת לצורכי האנשים ולא רק לצורך רווח.

כל מי שרוצה להגדיל את ההשפעה החיובית שלו על הסביבה, ולשמוע על הדרכים בהן צוות אקלים פועל לשמור על האקלים מוזמן לכתוב לנו ל [email protected] . פעילותינו מבוססת ומובלת ע"י מתנדבים ומתנדבות מכל הגילאים שהחליטו שהגיע הזמן להביא את השינוי הסביבתי מהעשייה בבית אל החברה, העיר והמדינה שלנו.