שטייניץ: "ייתכן שאכניס שינויים במתווה פירוק מונופול הגז"

אבי בר-אלי | 26/5/2015 | The Marker

שטייניץ הבהיר כי "המתווה המוצע נראה לי אחראי, שקול ונכון", אך טען כי הוא עדיין לומד אותו ■ פרופ' יוג'ין קנדל: "התעכבנו יותר מדי" ■ יו"ר דלק קידוחים: "פתאום בא גילה ואומר 'לא מתאים לי'. אי אפשר לעבוד כך"

לכתבה המקורית >>

שטייניץ: "ייתכן שאכניס שינויים במתווה פירוק מונופול הגז"

"אני לומד את המתווה שגובש על ידי משרדי הממשלה לפירוק מונופול הגז הטבעי. הכיוון הכללי נראה לי אחראי, שקול ונכון – והעבודה נראית לי רצינית ביותר. עם זאת, ייתכן שבנושא זה או אחר אחליט להכניס שינויים שונים, כפי שיידרש, ואקבל החלטתי בשבועות הקרובים", כך אמר הבוקר שר התשתיות, יובל שטייניץ, בוועידת האנרגיה של מכון האנרגיה.

"גייסתי את המורה הטוב ביותר שיכולתי למצוא, פרופ' איתן ששינסקי. ובכל מקרה, הסיכויים של המתווה המוצע להביא לתחרות בין טריאופול הגיונית יותר, ברת ביצוע יותר, וטובה יותר ממציאות של דואופול", הוסיף שטייניץ.

יובל שטייניץ, צילום: עופר וקנין

 

לדבריו, "אנחנו ניצבים בפני החלטות לא פשוטות. אלה רגעי הכרעה. רבים מניחים שמרגע שהתגלו מאגרי גז בשווי עשרות ומאות מיליארדי שקלים – הפיתוח והמימוש של אותם שדות מובטח מאליו. לצערי, הניסיון הבינלאומי איננו מלמד כך".

שטייניץ נמנע מלהתייחס במישרין להתפטרותו אתמול של הממונה על ההגבלים העסקיים, פרופ' דיויד גילה, והסתפק בהתנגדות מרומזת לעמדתו, תוך שהוא מציין את המחיר הכלכלי והגיאופוליטי של העיכוב בקבלת החלטה: "הניסיון מצביע על כך שישנן מדינות שהכשילו את עצמן בהחלטות שגויות, ברגולציה מוטעית – והכשילו את פיתוח אוצרות הטבע שלהן. טובת המדינה ואזרחיה היא לא רק לדאוג שמיליארדי השקלים ממיסוי הגז יגיעו – אלא גם לדאוג לכך שהגז שנמצא בלב ים יגיע ליבשה. אמנם איתרנו לווייתן בלב הים, אבל אם יישאר בלב ים – המדינה והכלכלה, התעשייה והאזרחים לא ייהנו מאותן תגליות. חובה על כולנו להוציא את העגלה מהבוץ".

שטייניץ הוסיף כי יש לקחת בחשבון גם את "האיום האיראני". זאת, בטענה כי הסרת הסנקציות מעל איראן תביא למפנה בשוק הגז האזורי ולפגיעה באינטרסים של ייצוא הגז הישראלי. "יכול להיות שכל רגולטור רואה לנגד עיניו את מה שתחת סמכותו, אבל אנחנו לא יכולים להתעלם מהתמונה הכוללת והאסטרטגית, לרבות חזרתה של מעצמת הנפט והגז של איראן, וההשלכות על השוק שלנו. לכן התכיפות לקבל החלטות עכשיו, כדי שיאפשרו השקעות באופן מיידי – היא קריטית".

לדבריו של שטייניץ הצטרף גם יו"ר המועצה הלאומית לכלכלה, פרופ' יוג'ין קנדל: "התעכבנו יותר מדי. יש לפתח במהירות את מאגרי כריש ותנין ולהרחיב את הפקת הגז ממאגר תמר. חייבים יתירות אנרגטית, חייבים ביטחון אנרגטי – שאין לנו כרגע, ויש גם שיקול פיסקאלי. כדי לפתח את המאגרים האלה נצטרך חוזי יצוא".

קנדל: "התעכבנו יותר מדי בפיתוח מאגרי הגז"

לדבריו של שטייניץ הצטרף גם יו"ר המועצה הלאומית לכלכלה, פרופ' יוג'ין קנדל: "התעכבנו יותר מדי. יש לפתח במהירות את מאגרי כריש ותנין ולהרחיב את הפקת הגז ממאגר תמר. חייבים יתירות אנרגטית, חייבים ביטחון אנרגטי – שאין לנו כרגע, ויש גם שיקול פיסקאלי. כדי לפתח את המאגרים האלה נצטרך חוזי יצוא".

קנדל עקץ במרומז את הממונה על ההגבלים העסקיים, פרופ' דיויד גילה, כשטען כי מעולם לא החזיק רגולטור אחד בהשפעה מאקרו כלכלית כה גדולה על המשק. "אין למדינה שום יכולת להבטיח תחרות אם לא נייצר קודם ודאות ואטרקטיביות של המדינה עבור משקיעים חדשים. זו אקסיומה, ובפעם האחרונה שעברתי בנתב"ג לא ראיתי תור של משקיעים".

לטענת קנדל, הוא הופתע מהתפטרות גילה. "המתווה שאנחנו מציעים כולל עשרות סעיפים שמבטיחים ודאות למשקיעים חדשים". באשר לקריאות לפקח את מחיר הגז הטבעי אמר קנדל: "פיקוח על מחירים זה רעיון מאוד אטרקטיבי בהתחלה – ומתברר כאסון בהמשך. אין מדינה שניסתה פיקוח על מחירים בענף האנרגיה – והצליחה בו".

בשולי הדברים, נרשם אירוע משעשע כשקנדל תיקן את שטייניץ, שכינה את צוות המשא ומתן הממשלתי מול חברות מונופול הגז: "צוות קנדל". לדברי קנדל, "אין דבר כזה צוות קנדל ומעולם לא הוקם כזה". דבריו נאמרו בעקבות הכחשות לשכת ראש הממשלה לקיומו של צוות כזה – מנימוקים משפטיים, היות שפעל ללא כתב מינוי וללא עריכת פרוטוקולים.

פרופ' יוג'ין קנדל, צילום: עופר וקנין

 

יו"ר דלק קידוחים: "פתאום בא גילה ואומר 'לא מתאים לי'. אי אפשר לעבוד כך"

"ערב החתימה על הסדר הפשרה מולנו, ביצעה רשות ההגבלים העסקיים פליק פלאק לאחור, ונסוגה ממנו. הוחלט על עבודת מטה שתרכז שיתוף פעולה בין כל הרגולטורים, ופתאום בא הממונה על ההגבלים העסקיים ואומר 'לא מתאים לי'. אי אפשר לעבודה ככה. לכן צר לי על הדרך שבה הסתיימה עבודת המטה", כך אמר הבוקר יו"ר דלק קידוחים, גדעון תדמור, בועידת האנרגיה של מכון האנרגיה.

לדבריו, המתווה המתגבש לפירוק מונופול הגז, שלפיו תמכור דלק את אחזקותיה במאגרי תמר, כריש ותנין – הוא מתווה קשה. "אנחנו נאלצים לקבל כמעט את כל מה שהממונה רצה. השקענו מיליארדים ורוצים לחייב אותנו לצאת מהתגליות, ולשאת על עצמנו את הצלב של פיתוח לוויתן בעלות של עוד 6.5 מיליארד דולר".

תדמור התייחס להפגנת פעילי "מגמה ירוקה" מחוץ לאולם הוועידה, במחאה על התפטרות גילה, וטען כי זו מונעת מ"מניעים פוליטיים ומפופוליזם זול שעולה הרבה לקופת המדינה".

הממונה על התקציבים באוצר, אמיר לוי: "המתווה החדש שגיבשנו טוב יותר"

"בעיניי, מתווה פירוק מונופול הגז שגיבשנו, ולפיו דלק נשארת במאגר לווייתן בלבד ונובל אנרג'י מדוללת במאגר תמר – הוא מתווה טוב יותר, תחרותי, נקי ופשוט" – כך אמר הממונה על התקציבים במשרד האוצר, אמיר לוי. "לא יכולנו להוציא את נובל כי היא מפעילת הקידוחים, והמחיר למשק כתוצאה מעיכוב של שלוש שנים בלווייתן יהיה 2 מיליארד דולר. המטרה היא להכניס במהירות שחקן נוסף, ונשקול גם לסייע לו".

בהתייחס להתפטרות דיויד גילה אמר לוי: "אני מצטער על כך. שיתוף הפעולה שלנו עם רשות ההגבלים העסקיים מצוין – ואני מבטיח שהוא יימשך".

לדברי לוי, ההסדר המגובש עדיין לא הוסכם על חברות הגז ובין הצדדים מתנהל עדיין משא ומתן בסוגיית מחיר הגז, בתקופת הביניים שעד ליישום ההסדר. "אנחנו מדברים גם על המחירים – כי אנחנו רוצים מחירים הגיוניים", אמר לוי.