


15 מתוך 16 השנים האחרונות היו השנים הכי חמות שתועדו אי פעם. מאז שהחלה המהפכה התעשייתית, הטמפרטורה העולמית הממוצעת עלתה בכמעלה אחת ועל פי הערכות עשויה לעלות ב-4.8 מעלות נוספות עד סוף המאה. מדענים מסכימים פה אחד כי שינוי אקלים מהיר וקיצוני זה נגרם כתוצאה מפליטת גזי חממה, ובראשם פחמן דו חמצני ומתאן, כתוצאה מפעילות אנושית.
שינויי האקלים אינם בעיה עתידית אלא בעיה שכולנו מרגישים אותה כבר היום בישראל. ב-40 שנים האחרונות עלתה פי 3 ההסתברות לימים חמים בצורה קיצונית בקיץ ודו”ח של הכנסת קובע כי "יש חשש שבעתיד ייפגעו פגיעה קשה משק המים, החקלאות, האיזון האקולוגי והתיירות בארץ" וכן כי "מצוקת מקורות המים תוביל לאי-יציבות אזורית ותגביר עימותים עתידיים בין מדינות."
ב-12 לדצמבר 2015 נחתם הסכם היסטורי בפריז בין 196 מדינות שקבע כי הן יפעלו למנוע עליה של הטמפרטורה העולמית הממוצעת ליותר מ-1.5 מעלות מעל לרמה הטרום תעשייתית שלה. על מנת לעמוד ביעד זה השימוש בדלקי מאובנים יהיה חייב להיפסק לגמרי מתישהו בין 2030 ל-2050.
נכון לשנת 2011, 200 חברות האנרגיה הציבוריות המובילות בעולם החזיקו במאגרי דלקי מאובנים הכפולים לפחות מתקציב הפחמן העולמי שהתוו המדינות בהסכם פריז. למה הכוונה? שאם חברות אלו יממשו את המאגרים שברשותן, ששווי השוק שלהן מבוסס עליהן, לא נוכל למנוע את אסון שינויי האקלים.
אנו קוראים לאוניברסיטה העברית בירושלים להצטרף לתנועת Fossil Free העולמית, להסיט את השקעותיה מדלקים מאובנים ולאמץ מדיניות של השקעות אחראיות מבחינה סביבתית, חברתית וכלכלית. לא הגיוני שמצד אחד חוקרים מובילים מהעברית יתריעו על ההשלכות ההרסניות של שינוי האקלים ומצד שני האוניברסיטה תטמין את ראשה בחול בכל הקשור למדיניות ההשקעות שלה. לא ניתן שהאוניברסיטה שלנו תמשיך להזרים כספים לחברות המאיימות על עתידנו.
תנועת ה-Fossil Free החלה בשנת 2011 וכבר הפכה לתנועת הסטת ההשקעות הגדולה אי פעם. יותר מ-515 ארגונים המייצגים נכסים בשווי 3.4 טריליון דולר כבר הסיטו או התחייבו להסיט את ההשקעות שלהם מדלקים מאובנים לעבר השקעות אחראיות. ארגונים אלו כוללים אוניברסיטאות בעלות שם עולמי, כגון סטנפורד ואוקספורד, ארגונים פילנתרופיים, קרנות פנסיה, קרנות ממשלתיות ועוד.
תנועת ה-Fossil Free העולמית שואבת את השראתה מקמפיינים היסטוריים להסטת השקעות אשר הצליחו להביא לשינויים מהותיים בעולם. אנו מאמנים שבכוחו של קמפיין ה-Fossil Free לתרום ליצירת מהפכה הכרחית בתחומי הטכנולוגיה, הסביבה והחברה.
1. לאמץ תוכנית פעולה להסטה מדורגת תוך 5 שנים של כלל השקעות האוניברסיטה בדלקים מאובנים לעבר השקעות אחראיות.
2. אם בתום תקופה זו יישארו בתיקי ההשקעות שלה השקעות בדלקי מאובנים, הן יוסטו באופן מלא במטרה להשקיע אותן, עד כמה שניתן, בחברות אחראיות מבחינה סביבתית, חברתית וכלכלית.
3. להקים ועדה קבועה, כפי שמקובל באוניברסיטאות רבות, שתבחן מעת לעת, בשיתוף נציגי הסגל והסטודנטים, את תיק ההשקעות של האוניברסיטה מהבחינה הסביבתית, חברתית וכלכלית ותמליץ על מסגרת להשקעות אחראיות וברות- קיימא מבחינות אלו.