

מדי שנה, אנחנו הישראלים מייצרים כמויות אדירות של זבל פלסטיק! הזבל הזה הורג! הייצור של הפלסטיק הוא תהליך שמזהם את האוויר, מחריף את משבר האקלים, מחריב מערכות אקולוגיות והורג בעלי חיים בים. בתהליך הייצור והשימוש בפלסטיק נפלטים לאוויר חומרים מסוכנים וגם חודרים לנו לקרקע ולמי השתייה. כ-90% מהפסולת בחופים היא פלסטיק ושליש מכלל הפסולת הם הכלים חד-פעמיים. הכוח נמצא אצלנו! השנה נגמלים מהפלסטיק, לא משתמשים בחד פעמי ודורשים פיתרון יסודי!
כיום אין בישראל שום הגבלה על יבוא, ייצור או שימוש בכלים חד-פעמיים. אדם בישראל מייצר בממוצע 1.7 ק״ג פסולת בכל יום. 41% מנפח הפסולת המיוצר הינו פסולת פלסטיק ובתוכה אחוזי הכלים החד-פעמיים עולים משנה לשנה. השילוב של היעדר הרגולציה, חוסר מודעות ציבורית לנזקי הפלסטיק וכן ייחודיות התרבות הישראלית – אירוח, משפחות גדולות, נושא הכשרות – נוצר מצב בו צריכת הכלים החד-פעמיים בישראל היא מן הגבוהות בעולם ביחס לגודל האוכלוסייה
מחקרים שנעשו בחופי הארץ מראים כי כמויות המיקרו-פלסטיק שמגיעות למי הים הישראליים גדולות פי תשע לעומת הממוצע במדינות האחרות לחופי הים התיכון וכמות הפסולת בחופים שלנו גדולה יותר מאשר בכל מקום אחר בעולם. 90% מהפסולת בחופים היא פלסטיק
המודעות לנזקים העצומים הנגרמים כתוצאה משימוש בכלים חד-פעמיים הובילה מדינות רבות בעולם להוביל שורה של צעדים להגבלת שימוש בכלים חד־פעמיים מפלסטיק באמצעות חינוך והסברה, ובהמשך גם על פי חוק. צרפת והודו הן שתי מדינות חלוצות בתחום זה. בצרפת אושר חוק ב־2016 ראשון האוסר על מכירת צלחות, כוסות וסכו"ם חד־פעמיים, אלא אם כן הם מיוצרים מחומרים טבעיים מתכלים. הנציבות האירופית מקדמת אף היא הצעת חוק שאוסרת שימוש בכלים חד-פעמיים. ראש ממשלת הודו, נרנדרה מודי, הודיע כי מ־2022 ייאסר במדינת הענק השימוש בכלים חד־פעמיים ובשקיות פלסטיק, כדי לקצץ דרסטית את צריכת הפלסטיק של 1.3 מיליארד בני אדם המתגוררים בכלכלה הצומחת ביותר בעולם.
אנו קוראים למדינתנו להצטרף למדינות המתקדמות ולהפסיק באופן מדורג את השימוש בכלים חד-פעמיים עד 2022, על-ידי הפעולות הבאות:
- העלאת המודעות הציבורית בישראל לנזקי השימוש בחד״פ ועידוד שימוש בכלים רב-פעמיים, באמצעות קמפיין מקיף באחריות המשרד להגנת הסביבה ומשרד החינוך בשיתוף ארגוני סביבה, עד שנת 2020.
- דרישה מנבחרי הציבור להוות דוגמא אישית ולפעול לאיסור השימוש בכלים חד-פעמיים בכנסת, במשרדי הממשלה ובמוסדות ציבוריים עד 2020.
- קידום רגולציה והתקנת תקנות בחוק הנוגעות לבתי עסק המגישים כלים חד״פ וליצרנים ויבואנים בתחום עד שנת 2022.