נראה שיש כמה דברים שמשפעים על פוליטיקאים למיניהם ואחד חשוב מהם הוא הדימוי הציבורי שלהם. רבים מאיתנו מרגישים הרבה פעמים שהדמוקרטיה כאן היא לא בדיוק אתונה בימי החסד שלה, וכאן לא באמת סופרים את הציבור, אבל בין אם זה כך או לא, ניתן לומר ללא כל צל של ספר שהפוליטיקאים מאד מושפעים ממה שהציבור חושב עליהם. וככל שאנחנו יודעים להשתמש בזה יותר, אז ההשפעה שלנו עליהם גדלה עוד יותר. הכלל אומר שבסופו של דבר מתישהו הפוליטיקאים האלו יצטרכו את הציבור שוב כדיי לשמור על הפוזיציה שלהם בבחירות הבאות או אפילו לחזק אותה. גם כשהבחירות עוד רחוקות ונראה שההשפעה עליהם מועטה עוד יותר, כשהציבור משמיע את קולו ותומך בהם קל להם יותר להעביר החלטות, וכשהציבור משמיע את קולו נגדם – בהרבה מקרים אפילו פוליטיקאים אחרים ממפלגות אחרות עשויים להיעזר ברוח הזו כדיי להפנות להם עורף. מה לעשות, קשים הם חיי הפוליטיקאי… בעיני רבים מהפוליטיקאים אנחנו מייצגים פלח גדול מהציבור, כי הרבה אנשים מאמינים לנו וסומכים על העמדה שלנו. אם אנחנו נתמוך או נתנגד למה שעושים נבחרי הציבור תהיה לזה השפעה גדולה על נבחרי הציבור, לטוב או לרע. ואם אנחנו נדאג להשמיע את העמדה שלנו בקול רם עוד יותר, ולהשתמש בידע שלנו בקמפיין כדיי להשמיע אותה, ההשפעה שלנו תהיה גדולה עוד הרבה הרבה יותר. בדרך כלל אנחנו לא מצליחים לתפוס עד כמה ההשפעה שלנו היא חזקה, אבל אם נזכר איך אותם פוליטיקאים מחזרים אחרי כל קול בתקופת הבחירות, קל יהיה להבין כמה משמעותית עבורם קבוצת השפעה מנוסה ומושרשת כמונו.
לפעמים פעילות ציבורית ממוקדת שמקבלת סיקור בכמה כתבות יכולה להספיק ולהשפיע ולשנות את העניין. בד"כ נדרש לסדרה של פעולות כאלה, או במקרים ממש מורכבים לקמפיין מתוזמר היטב. מה שנכון לכמעט כל המקרים, הוא שעל מנת להפעיל את הלחץ אנחנו נרצה לשכנע ציבור מסוים של אנשים (תושבים, בעלי עניין, תומכים) שמה שאנחנו דורשים הוא הדבר הנכון עבורם, ושאותו פוליטיקאי שבידו קבלת ההחלטה עומד למבחן ציבורי על פי ההחלטה שיחליט. זה יכול להיות ציבור קטן או גדול, תלוי במה בעצם אנחנו דורשים. לעיתים אנחנו רק מתחילים להשמיע קול בנושא והפוליטיקאים שמכירים את היכולת של הפעילות הציבורית לייצר הד משנים את עמדתם ונענים לדרישתנו כבר בתחילת הדרך, כדיי להימנע ממבוכה ציבורית מיותרת. במקרים אחרים אנחנו נדרשים ללחץ ציבורי מתמשך ובערוצים רבים במקביל כדיי להשפיע על החלטות שלהם. אבל בכל מקרה הכוח שלנו הוא גדל ומתעצם ככל שהציבור שתומך בעמדותינו הוא רחב יותר.
מה זה קמפיין?
כדיי שאנשים יכירו ויתמכו בעמדתנו אנחנו צריכים להשמיע את העמדות שלנו בפניהם, ובעצם לספר להם את הסיפור שסביר הם כבר מכירים – רק מהזוית שלנו. בד"כ הם כבר מכירים את הנושאים בהם אנחנו עוסקים ויש להם סיפור שלם בראש לגביהם, אבל חלקים מסוימים של הסיפור חסרים להם, או שסיפרו להם בצורה מוטה. למשל, כשרצו לאשר את תוכנית ספדי, שכללה תוכניות בנייה רבות במקום שמוכר לנו כיום כיעק ירושלים, היו מי שסיפרו לציבור הירושלמי שהתוכנית היא הכרחית לפיתוח ירושלים, שהגדלת היצע הדירות בעקבותיה תוריד את המחירים, שרמת החיים של כולם תעלה, ושהיער אינו חשוב. מנגד, אנחנו דאגנו להשמיע לציבור את המסרים של הקמפיין שלנו, שהוסיף לציבור את החלקים בפאזל שניסו להסתיר ממנו: שתוכנית ספדי לאמיתו של דבר תפגע בירושלים. שהיא תגרע תקציבים מפיתוח תשתיות ויחידות דיור בירושלים עצמה וגם תביא להחלשת מרכזי הכלכלה והמסחר העירוניים. שכל זה אף ישולם מכספי המיסים שלה הציבור, ועל חשבונם, וישרת את טובתם של בעלי עניין מקורבים בלבד. בסופו של דבר הציבור השתכנע, וכשהציבור היה ער לדברים התוכנית בוטלה והקמפיין השיג את מטרתו.
להעביר מסר חד: תוכנית ספדי תמית את כלכלת ירושלים, תפגע בשכונות וכמובן ביער.
אז מי זה הקמפיינר הזה ולמה בעצם צריך אותו?
כל מאבק מתוקשר מתחיל ממישהו (או מישהם) שהבין שהדברים צריכים להיות אחרת, והחליט שהוא הולך לגרום להם להשתנות. בד"כ הצעד הראשון היא לרתום קבוצה קטנה של פעילים שיפעלו יחד ולאורך זמן ירחיבו את מעגל ההשפעה. בין לבין מתבצעת הרבה למידה, חשיבה, תכנון, וכמובן שמוציאים פעילויות יחד. מכיוון שלקבוצה של פעילים יש טבע משתנה (פעילים מתחלפים או מתמרנים בין עניינים שונים) ומצבי רוח משתנים (לא מעט פעמים נעים בין עשייה מוטרפת לייאוש או אפיסת כוחות), חשוב שיהיה המישהו הזה שמכיר היטב את המאבק ונמצא בסביבה להכווין ולווסת את הפעילות. זה לגמריי לא אומר שהוא מחליט את ההחלטות, מארגן את הפעילות או קובע את אופי המאבק בעצמו ולבדו. אבל הוא כן דואג שיש חוט מקשר בין הפעילויות השונות, הוא יודע מה דרוש כדיי שנשייט היישר אל המטרה והוא דואג שהדרוש לשם כך יעשה. ואם כבר אמרנו שאנחנו בעצם מספרים סיפור, אז הקמפיינר הוא זה שמבטיח שרצף העלילה נמשך ונשלח אל היעד שלו.
שישו את ירושלים: הציבור נרתם למען היער
הקמפיין הוא הדלק של תא הפעילים
אם הקמפיין יהיה מעניין ויספק כל הזמן פעילויות מגוונות- מספר הפעילים בתא יגדל ועמו גם מספר בעלי התפקידים בתא. אם חברי התא יראו עצמם בטלוויזיה, יוכלו לגזור תמונה מהעיתון, יפגשו עם ראש העיר, יהיו "אלו שאספו 1000 חתימות", יתאמו פגישות עם אנשים חשובים כמו שרים, חברי כנסת, ראש העיר, חברי מועצה, מנהלי ארגונים, ראשי קהילה, נציגי משרדי ממשלה וכו'. אם כל אלו ייקרו, חברי התא יהיו גאים בפעילותם במגמה ירוקה, ירצו לתרום עוד ויביאו חברים- וזו ההצלחה הגדולה שלנו. (זה, ושהם גם ייהנו… אה, וגם שיבוטלו כל מיני רעות שרוצים לבנות/להרוס/ לזהם(.