ניו מדיה
ניו מדיה
דרכים מומלצות לאקטיביזם ברשת
  • שני מליון ישראלים גולשים ברשת הפייסבוק מדי יום, לארבעה מליון יש חשבון בפייסבוק. נבחרי הציבור נמצאים שם, פעילים פוטנציאלים למאבק נמצאים שם, הקהילה שם וכן התקשורת לכן כל קמפיין המנוהל בשטח, צריך להיות מלווה קמפיין אינטרנטי. תפקיד המתמחה ניו מדיה הוא ללוות ולקדם את הקמפיין בזירת האינטרנט.

 

היות ועולם הניו מדיה רחב מאוד, נתמקד בשימוש בכלים האינטרנטים לאקטיביזם סביב פעילות התא:

לפני הפעילות

– ניתן להשתמש באתר Doodle לתאם זמן לפגישה לתאולסמן ב google calnder של מגמה ירוקה את פגישות התא והפעילויות

– לקראת פגישת התא, נפתח ארוע בפייסבוק, דרך העמוד של התא ונזמין פעילים להצטרף לפגישה. רצוי גם לפרסם את פגישת התא באתר מגמה ירוקה ולשלוח לרשימת הפעילים במייל. (והכי טוב: להזמין פעילים באופן אישי בטלפון או פנים אל פנים).לא לשכוח לעדכן את הפגישה ביומן המהפכן 

– לקראת ישיבת התא ניתן להשתמש בכלי perzi  לבניית מצגת מדליקה

– מומלץ לצלם תמונות מפגישת התא ולהעלות לפייסבוק התא / המאבק ולארוע שפתחתם, לתייג את האנשים שנכחו בפגישה ובכך להמשיך להזמין אנשים להיות חלק מהפעילות.

– את סיכומי פגישת התא מומלץ לכתוב כקובץ google document ולשתף בין כל הפעילים בתא. השתמשו בהגדרות הפרטיות ובחרו האם אתם רוצים שסיכום הפגישה יהיה גלוי לכל או רק לפעילים ספציפים. כדאי לשתף את כל המסמכים של התא והמאבק ב google drive על מנת שגם לתא ארצי תהיה גישה למסמכים (כך למשל אם רכז קשרי הממשל יהיה בכנסת הוא יוכל לשלוף במהירות את נייר העמדה של המאבק שלכם).

– לאחר שהוחלט על הקמפיין של התא, מומלץ לפתוח לקמפיין עמוד עסקי בפייסבוק, כדאי להשקיע מחשבה במיוחד בשם של העמוד כיוון שלאחר ש200 אנשים עושים לייק לעמוד, לא ניתן לשנות את השם. כדאי למנות אחראי על העמוד ולהפוך את המובילים בתא ליוצרי תוכן בעמוד. את העמוד פותחים מהמשתמש האישי (בתחתית העמוד). חשוב לשמור על נראות מגמה ירוקה בעמוד המאבק (למשל באודות המאבק לרשום את מגמה ירוקה ושות', לצרף לוגו בתמונת הפרופיל ו\או בתמונת הרקע).

– לאחר שפותחים עמוד למאבק, כדאי לכתוב שם פוסטים באופן יומיומי המספרים את הסיפור של המאבק ולהעלות לשם עדכונים שוטפים על התקדמות המאבק, הזמנה לפגישות תא פעילויות ועוד. לכל פוסט שקשור למאבק יש להוסיף לינק לעצומה של המאבק עם כיתוב (למשל: חתמו על העצומה\ הצטרפו למאבק)זמן אופטימלי לפרסום פוסטים: 9:00 בבוקר ואחה"צ 17:00

– לקראת פעילות ציבורית, כדאי לפתוח מעמוד המאבק / עמוד התא בפייסבוק אירוע (איוונט). גם כאן, כדאי להשקיע בחשיבה על שם הארוע, ובעיצוב של תמונה לארוע. חשוב להשתמש בנראות של הקמפיין בעיצוב (רצוי לבקש עיצוב מיוחד מהמעצבת).

– טקסט האירוע צריך להסביר בצורה מעניינת את מה שצריך לדעת על הפעילות מה? מי? מתי? מקום? מדוע? ולהשאיר מספר טלפון ומייל למי שרוצה להצטרף. חשוב להוסיף לינק לעצומה של המאבק.

  • – מומלץ שכל הפעילים בתא יזמינו את כל החברים שלהם בפייסבוק, ולהזמין אנשים להזמין את כל החברים שלהם. יש תוספים אינטרנטים לדפדפנים שמאפשרים הזמנת כל החברים (חפשו בגוגל invite all friends + שם הדפדפן ). דרך נוספת שעובדת היא לשלוח הודעות פרטיות לאנשים שאישרו הגעה או לפעילים שיזמינו את כל החברים שלהם.
  • – מומלץ לפתוח קבוצה סודית בפייסבוק לתקשורת בין חברי התא והשותפים למאבק וקבוצת – google group המאפשרת לתקשר בין הפעילים והקהילה במאבק ולשלוח בקלות הודעות לקבוצה של אנשים.
  • – מומלץ לפתוח טופס בגוגל google form ולהזמין אנשים להרשם בטופס, כך תדאו בוודאות מי מגיע לפעילות. לרוב, שליש מתוך האנשים אשר אישרו הגעה בפייסבוק אכן מגיעים לארוע. אפשר ליצור כך גם לוח טרמפים לדוגמא.
  • – על מנת לקדם את הארוע, מומלץ ליצור פוסטים עם תמונה טובה שמספרים את הסיפור של המאבק ומזמינים אנשים לפעילות. כדאי שכל הפעילים בתא יפיצו את הארוע בקבוצות רלוונטיות בפייסבוק לאורך כל הימים לפני הפעילות, ויזמינו אנשים להצטרף. (יעיל במיוחד לקבוע שעה להפצה משותפת של כל חברי התא בפייסבוק, אפשר להחליף תמונת פרופיל בו זמנית מהמשתמשים האישיים. לייקים אחד לשני יגבירו משמעותית את החשיפה). גם בפוסט הזה כדאי להוסיף לינק לעצומה.
  • – במקביל, רצוי לשלוח במייל הזמנה לארוע לרשימות התפוצה של התא, להזמין אנשים לאשר הגעתם ולהפיץ לחברים. ניתן לעשות זאת גם דרך מערכת רב מסר והניוזלטר הארצי של מגמה ירוקה.
  • – Google alerts – צרו התראות גוגל עבור מילים שקשורים למאבק שלכם, למשל: בז"ן , בתי הזיקוק, זיהום אוויר, חומרים מסוכנים, חופים וכדומה. וכך תקבלו התראות על כל החדשות שקשורות במאבק שלכם.

בפעילות עצמה

– בפעילות עצמה, כדאי להעלות תמונות בזמן אמת לעמוד הפייסבוק של המאבק, וזאת באמצעות הסמרטפון ואפליקצית Facebook page manger ולהזמין אנשים להצטרף עכשיו לפעילות. אפשר גם לצלם אנשים בפעילות עם המסרים שלנו, להעלות לעמוד הפייסבוק ולתייג אותם.

– Ustream – צילום הפעילות בשידור חי באמצעות הטלפון. מומלץ לצלם את הפעילות בשידור חי, ולאפשר לאנשים שלא יכלו להגיע לפעילות להתחבר למאבק ולעשייה. על מנת להגביר את החשיפה לוידאו, רצוי לפרסם מראש את הכתובת של ערוץ היוסטרים של מגמה ירוקה ולבקש מאנשי קשר מעמודים כמו "צדק חברתי – חדר המצב" או סטטוסים מצייצים וכדומה לפרסם.

– צילום תמונות ווידאו באפליקצית האינסטגרם ותיוג #מגמה_ירוקה #greencourse (מומלץ גם לתייג #ig_israel ו #J14 תגיות פופולאריות) ולפתוח תגים למאבקים מסוימים למשל #gas4israel.

 

אחרי הפעילות

– לאחר הפעילות, מומלץ להעלות מספר תמונות טובות מהפעילות לעמוד המאבק בפייסבוק, לתייג אנשים על התמונות ולהזמין אנשים לעשות לייק לעמוד המאבק ולקבל עדכונים. וליצור האש טאג (#) למאבק בפיסבוק למשל #מציליםאתפלמחים (מילה אחת). ברגע שתלחצו על המילה תראו את כל הפרסומים עם אותו התיוג. יש להוסיף לפרסומים לינק לעצומה.

– לאחר הפעילות יש להכין טקסט של פסקה ותמונה המסכמת את הפעילות לצורך הזנתו באתר האינטרנט של מגמה ירוקה.

– חשוב!! לא לשכוח גם לשים בעמוד המאבק פרסומים בתקשורת על הפעילות

 

כלים נוספים

– ברגע שהקמפיין מתחיל להתרומם ולקבל נראות ציבורית ונראות אינטרנטית, יש לבנות עצומה אינטרנטית באתר מגמה ירוקה, לצורך בניית העצומה יש להכין כותרת, טקסט, תמונות ואפשר סרטון שישולבו בטקסט, וכן כותרת ותקציר שיופיעו בשיתוף בפייסבוק. המטרה היא העלאת מודעות לנושא ולחבר אנשים חדשים למאבק באמצעות הרשמה לרשימת תפוצה.

– כלי חינמי לניהול שיחות ועידה http://www.qconf.com, מאפשר לפעילים להיות בקשר ולקיים פגישות טלפוניות בקלות.

– קמפיין שליחת מיילים, פקסים או סמסים לנבחרי ציבור דרך אתר "אנו" על סמך נסיון, התגלה כאפקטיבי בהעברת מסרים למקבלי ההחלטות. בדרך כלל נשתמש בכלי הזה ברגע ההכרעה (למשל יומיים לפני דיון בוועדה המחוזית לתכנון ובניה על עתידו של חוף פלמחים, נבקש מהציבור לשלוח בקליק מכתב לחברים בוועדה). על מנת להרים את הקמפיין יש צורך בפרטים הבאים: כותרת לעמוד, כותרת משנה לעמוד, תמונת לוגו לקמפיין, סרטון יוטיוב רלוונטי (אופציונאלי) או תמונה ראשית, נושא המייל (מומלץ: "שם הנמענ/ת – משפט ציווי, תוכן המייל עצמו, נמעני המייל וכתובות המייל שלהם. מייל דרכו ניתן לקבל יותר מידע על המאבק, עמוד פייסבוק של המאבק, אתר אינטרנט רלוונטי.

– אינפוגרפיקה – רצוי להעביר אינפורמציה שקשורה למאבק בצורה גרפית הנקראת "אינפוגרפיקה", לצורך כך יש לאסוף חומרים בצורת מספרים, אחוזים ועוד. אתרים חינמים שיעזרו לכם: www.easel.ly או infogr.am ותמיד אפשר לשלוח חומרים למעצבת של מגמה ירוקה או לרתום מעצבים למאבק.

– מומלץ לראות דברים שחמים ברשת ולחבר אותם לנושאים שקשורים למאבקים של מגמה ירוקה (למשל אם הרשת מדברת הרבה על נושא מסויים, למשל על חרדים, לקחת נושא של מגמה ירוקה למשל גז, לחבר אותו לנושא החם ולרכב יחד על הגל). אתרים בהם ניתן להתעדכן בדברים החמים ברשת:www.ice.co.il אייס, www.holesinthenet.co.il/ חורים ברשת , http://thisisindexed.com/, http://www.ted.com/, http://www.webbyawards.com/ האוסקר האינטרנטי – איזה קמפיינים מצליחים יותר, http://www.deviantart.comhttp://www.stumbleupon.com, http://www.fubiz.net,  http://9gag.com, http://www.good.isאתר הניו מדיה הגדול בעולם, http://www.treehugger.com

– דרופבוקס – כלי אינטרנטי המאפשר שיתוף קבצים בצורה נוחה. אפשר להעביר דרכו גם קבצים גדולים יותר כמו סרטונים ותמונות.

– למצייצים בטוויטר, מילון מונחים:

  • 1. Mention – שם המשתמש. אפשר גם לצחוק על מישהו כמו fakebibi@ אם עושים @ זה מתייג אותו
  • 2. Re tweet לצייץ מחדש – סוג של share
  • 3. Favorite  = אהבתי
  • 4. Dm הודעה פרטית – רק למי שעוקב אחריך
  • 5. hashtag – תגיות j14   #megamayeruka#
  • 6. אפשר לעשות שיתופי פעולה בינלאומיים ולעשות סערות טוויטר על נושאים מסויימים, כמו למשל על ההתמכרות לנפט או לעשות אמבוש על איש מפתח בקמפיין (או אישתו…)