קשרי ממשל
קשרי ממשל
לובי וקשרי ממשל ברמה המקומית

מבנה הקואליציה הוא גורם בעל השפעה מרחיקת לכת על כל פעולות המועצה. יש לזכור שחברי המועצה הם בעלי אינטרס אישי בעיר – הם ובני משפחתם גרים שם ולכן החלטותיהם משפיעות באופן ישיר על ביתם, הנגשת מידע ולחץ ציבורי הנוגע לחשיבות הנושא הסביבתי, כיצד הוא משפיע על משפחתם, בריאותם וביטחונם האישי יכול להועיל. ככל שנטיב להכניס את המידע למערכת השיקולים מוקדם, כך אופי הפעילות העתידית יוכל להיות יעיל ופשוט יותר.

  • חשוב לציין – חברי העירייה/מועצה הם אנשים המשמשים בתפקידם ללא קבלת שכר ויש להם עוד עבודה. מקבלי השכר הם ראש העיר וסגניו.
  • רוב הסמכויות נמצאות אצל ראש העיר/המועצה, מלבד החלטות הנדרשות לאישור החברים. בדרך כלל החלטות מתקבלות ברוב גדול עקב משמעת קואליציונית או חוסר בקיאות של חברי המועצה בנושא. כאן נכנס רכז קשרי ממשל בתא לתמונה: הרעיון הוא  להביא לשינוי ביידוע בלבד של חברי המועצה באשר להשלכות של ההחלטות שלהם.

זכרו- הלובי המקומי הוא סופר חשוב. בין השלטון המקומי לשלטון המרכזי מתקיימים קשרי גומלין ענפים. גם אם לא מדובר בנושא שנמצא בזירה המקומית, התגייסות של חברי מועצה, סגנים וראשי ערים, יכולה לחולל שינוי אצל מקבלי ההחלטות (במיוחד אם הם מהמפלגה הנכונה..). צריך לזכור, שמושגי הקואליציה והאופוזיציה מעט שונים ברמה המקומית. בד"כ מדובר בקואליציות רחבות ולכן כדאי לעבוד מול חברי מועצה מכאן ומכאן במקביל וכמובן לעבוד מול ראש העיר. אחת לחודש מתקיימת ישיבת מועצה פתוחה לקהל. כדאי להעלות נושא למועצה, להכין כמה שיותר השתתפות, להכין חומר ותקשורת וכמובן לעשות לובי לקראת. המועצה יכולה לקבל גם החלטות עקרוניות (למשל: מועצת טבעון מתנגדת להמשך סלילת קטע 18, הפוגע בערכי נוף וטבע..) שבה משתמשים ללחץ על מקבלי ההחלטות בממשלה.

היכרות עם חברי העירייה/מועצה

ההגעה לישיבה פתוחה לקהל של המועצה והכרות עם הנפשות הפועלות בה הינה קריטית למימוש מטרות הקמפיין, כנ"ל הגעה לכנסת בישיבות הרלוונטיות לקמפיין במגרת הועדות בכנסת או במסגרת השדולה. ישיבות הן זמן מצוין להתוודע לתכנונים עתידיים במועצה ונושאים, להכרות עם חברי מועצה ספציפיים, להשפעה דרך נוכחות שקטה של פעילים בחולצות מגמה בקהל, והכי חשוב: לשיחות מסדרון. הגעה לישיבה, גם ללא הכרות עם חבריה חשוב גם כדי להפגין דעה מסוימת. עצם ההימצאות בישיבה יכולה להשפיע על ההחלטות מכיוון שחברי המועצה נעשים מודעים לכך שהציבור בוחן את ההחלטות שלהם, רושם ומפרסם מי הצביע מה.

איך עושים את זה?

  • – במועצות תקינות מופיעים באתר העירייה/מועצה מועדי הישיבות הקרובות הפתוחות לקהל וסדר היום שלהן. את התאריכים של ישיבות הקרובות ניתן גם לברר אצל מזכירות המועצה.
  • – קבלת עזרה מארגון מקומי שכבר בנה מערך לובי ומצוי בעניינים- הכי קל פשוט להיעזר במישהו שכבר מכיר ולבוא איתו לישיבה. (ניתן לברר באתר של "חיים וסביבה", ארגון הגג של הארגונים הירוקים, איזה ארגון סביבתי פועל באזור שלכם).
  • – לא מכירים ארגון? לא נורא! אפשר פשוט להגיע לישיבה, לאתר בקהל מישהו שמראה בקיאות, להיצמד אליו, להתחיל לרכל ולשאול שאלות.
  • – מומלץ מאד להתחיל לקרוא עיתונות מקומית – שם באות לידי ביטוי האינטריגות בשלטון המקומי, כך שבישיבת המועצה הבאה שתגיעו אליה תבינו במי מדובר.

מבררים מי הוא בעל ההחלטה בנושא העניין שלכם. ולא פחות חשוב – מי נמצא בקרבתו ומשפיע עליו.

  • כתיבת מכתב לנציג ספציפי לזימון פגישה (לא תמיד חייבים להתחיל מהנציג הבכיר ביותר.) – פגישה מסייעת לזיהוי הסגנון של האדם, אפשרות יידוע שלו בדברים שונים וניסיון לגרום לו להתחייב לפעילות למען נושא מסוים. חשוב כמובן להיערך מראש כיאות ולבוא מוכנים לפגישה: חולצות מגמה, ידע מראש לגבי האדם העומד מולכם ותחומי העניין והאינטרסים שלו, וכן לגבי הנושא אותו אתם מעוניינים לקדם, התבטאות בבהירות ורהיטות בפגישה עצמה (לקבוע מראש מי אומר מה).

במכתב: "אנחנו ארגון המייצג כך וכך (כמה שיותר) אנשים הפועלים בנושאים סביבתיים (או נושא ספציפי). חשוב לנו לשמוע את דעתך בפגישה קצרה…"

  • גם שיחה של 2 דקות לאחד מהנציגים בדרך החוצה בסוף ישיבת מועצה תתרום לפיתוח הקשר שלכם איתו. אם הייתם רהוטים והחלטיים, בפעם הבאה שתגיעו, הוא יכיר אתכם: "שלום, אני מארגון "מגמה ירוקה", מטריד אותי נושא התחבורה הציבורית בהוד השרון. רוצים לאשר בניית מפעל ממש בעייתי, מזהם ופוגע בבריאות התושבים וחשוב שתדע על זה".

לעיתים אפשר להגיע ישירות לראש העיר/ המועצה ולגייס אותו לנושא. חשוב כמובן להציג את הנושא בצורה כזו שהוא יבין מדוע הנושא חשוב גם לו או לחילופין יקדם אותו. בידי ראש העיר נמצאים כלים כמו הובלת אמנה בנושא, החתמת ראשי ערים נוספים והרמת כנס בנושא. אנחנו עוזרים בהבאת קהל ואהדה תקשורתית. ראשי ערים/ מועצות אוהבים לצאת ולפעול בנושאים כאלה בעיקר, שאינם קשורים ישירות אליהם, ואפשר לנצל זאת לטובה.

לדוגמא: מדרום לאשקלון, נמצא מתחם קצא"א המכיל חומרים מסוכנים כשלא משולמת שם ארנונה והחוק לא נאכף. חברי מגמה זימנו פגישה עם ראש העיר, יידעו אותו בעניין, ופעלו ביחד עם ראש העיר למיגור הבעיה.

  • בנוסף – חשוב לברר איזה חבר מועצה מזוהה עם איזו אוכלוסייה.
  • דוגמאות: 
  • א. חבר מועצה מהמפד"ל מזוהה עם הבוחרים שלו שהם בדרך כלל קהילה מוגדרת. עליו ניתן להשפיע דרך המקורבים. למשל פעילות חינוך בסניף בני עקיבא.
    ב. אדם שנבחר מפני שהוא מייצג שכונה מסוימת או אזור מסוים מושפע ממנה מאד. כך לדוגמא, ניתן לפעול עם חברי קיבוץ יגור כדי להריץ נושא מסוים מפני שראש המועצה האזורית זבולון נמנה על תושבי הקיבוץ.