תא הינו גרעין הקהילה של מגמה ירוקה באזורנו. כדי שקהילה תפעל בצורה אופטימלית חשוב שיהיו לה מקום משותף (הקמפוס), מטרה משותפת (הקמפיין), ושייכות (התפקידים). רצוי שקהילה תהייה כמה שיותר מוגדרת, ותכלול כמה שיותר תפקידים. התפקידים עוזרים לייצר מעורבות -> שייכות -> ואחריות לפעילות הקהילה.
בכדי שתא מגמה ירוקה יהיה פעיל, עצמאי ובר קיימא עליו להיות מורכב ממספר חברים (בדיוק כמו תא אנושי). כאשר לפעילים בתא יש תחומי אחריות והתפקידים מוגדרים היטב, הדבר ניכר בהצלחת התא להשיג הצלחות בקמפיין.
כולם משתתפים – אחת המסורות הכי חשובות של מגמה ירוקה היא שכל פעיל/ה לוקח/ת תחום אחריות, שעוזר לקדם את מטרות התא.
אלו התפקידים החשובים לתא לצורך הצלחת הקמפיין הציבורי
• מארגן/ת קהילתי – המארגן/ת הקהילתי/ת הינו/ה עוגן התא. מטרת העל של המארגן/ת היא להקפיץ את החבר'ה פנימה, ממתעניין לפעיל, מפעילה לבעלת תפקיד. המארגן/ת יוצר/ת את המסגרת אליה יכולים הפעילים ליצוק את ההתלהבות, והרצון לשינוי שלהם.
המארגן/ת מקבל/ת הכשרה וליווי צמוד, לאורך כל השנה, ממלווה המארגנים של מגמה ירוקה.
תפקיד המארגן הוא חשוב מאוד לארגון, הוא מקביל לראש צוות בכל ארגון, חברה, או מפעל. אדם שהיה מארגן במגמה הינו אדם שיכול להוביל שינוי חברתי, צוות עסקי או מחקרי. אם אתה יכול לעשות את זה עם מתנדבים אז עם אנשים שמקבלים משכורת?! מארגני ומארגנות עבר במגמה ירוקה ממוקמים כיום במקומות משפעים במגזר האזרחי, ומשפיעים רבות על הפוליטיקה והחברה בארץ. לאדם שנכנס לתפקיד מארגן במגמה ירוקה מובטח לו שהוא יצא שונה ממה שנכנס. התפקיד מספק אתגרים ובמקביל סיפוק גדול, חוויות אין ספור, וחברים לכל החיים.
בקיצור: כינוס של פגישות תא, שמירה על קשר עם תא הארצי. דואג/ת שלקהילת יש מטרה משותפת (קמפיין), ושקיימת הרגשת שייכות.
היקף שעות ממוצע: 10 שעות שבועיות.
• רכז/ת פעילות ציבורית – האבא\אמא של הקמפיין, הלב של התא. מוביל את תהליך בניית האסטרטגיה ביחד עם בעלי התפקידים בתא. דמות דומיננטית אשר ממוקדת על קידום הפעילים והקהילה אל היעד.
הרכז/ת פעילות ציבורית מקבל/ת הכשרה וליווי צמוד, לאורך כל השנה, מהקמפיינרית הארצית של מגמה ירוקה.
רכז פעילות רוכש כלים להובלת קמפיין ציבורי, ומתנסה בהובלת שינוי חברתי. מהלכים רבי השפעה על החברה והפוליטיקה בישראל מובלים ע"י קמפיינרים (בשכר), ממערכות בחירות ברשויות המקומיות והארציות, דרך קמפיינים שיווקיים, ועד הקמפיין הציבורי להחזרת גלעד שליט. מאחורי כל אחד מהנ"ל עומד קמפיינר/ית חזק/ה. סטודנטים לפוליטיקה וממשל, זו ההזדמנות בשבילכם להתנסות אמיתית.
בקיצור: סמוך על בניית תוכנית אקטיביסטית להשגת מטרות הקמפיין וביצועה ביחד עם התא.
היקף שעות ממוצע: 6 שעות שבועיות.
• דובר/ת – בכדי להגיע לציבור גדול, ולמנף את פעילויות הקהילה אנו משתמשים בכלי התקשורת: טלויזיה, רדיו, עיתונים, ועוד. תפקיד הדובר/ת הוא דברור פעילויות ציבוריות, יצירת וטיפוח קשר עם כתבים מקומיים, ייזום אייטמים, ועוד. הדובר הינו אחד מאנשי הצוות המובילים של הקמפיין.
הדובר/ת מקבל/ת הכשרה וליווי צמוד, לאורך כל השנה, מהדוברת הארצית של מגמה ירוקה.
כיום לכל חברה עסקית, עירייה, ארגון יש דובר/ת. ערוצי הטלויזיה המקומית מחפשים אנשי תוכן אשר יוכלו להנחות פינות, ולספק אייטמים לתוכניות החדשות. הדובר/ת מתנסה וצובר ידע בתחום המדיה, דבר אשר יעזור לו רבות בשלבים הבאים בחייו. הדובר/ת מתנסה בכלי חשוב לשינוי חברתי ולעיצוב דעת הקהל. סטודנטים לתקשורת, משחק, ממשל זה המקום בשבילכם להתנסות אמיתית.
בקיצור: תחום האחריות של הדובר/ת הוא לידע כתבים לקראת הפעילות, לתעד תוך כדי הפעילות, לשלוח הודעה לעיתונות ולספר 'מה קרה' אחרי הפעילות.
היקף שעות ממוצע: 6 שעות שבועיות.
• רכז קשרי ממשל – הזרוע המעונבת של התא. המתמחה עושה שימוש בכלים ישירים העומדים לרשותנו, בכדי ליצור שינוי. למשל – פגישות עם מקבלי החלטות ויועציהם (פורמאליים ובלתי פורמאליים כאחד), כתיבת מכתבים, ניסוח ניירות עמדה, השתתפות בדיוני הכנסת ובוועדות, הנגשת מידע ועוד.
התפקיד מספק ניסיון טוב לכל מי שמעוניין לעסוק בפוליטיקה / נושאים שלטוניים / אזרחיים, כגון עוזרים פרלמנטריים, עורכי דין, רשויות מקומיות. סטודנטים למשפטים, פוליטיקה וממשל, מדעי החברה זה המקום בשבילכם להתנסות אמיתית.
בקיצור: מיפוי אינטרסים, הנגשת המסרים לנבחרי ציבור, הזמנתם לפעילויות ושיתופי פעולה.
היקף שעות ממוצע: 4 שעות שבועיות.
• רכז\ת קשרי קהילה – יוצר/ת קשרים עם אנשים בקהילה המקומית ועם ארגונים אזרחיים בכדי לשתף פעולה ולקדם שינוי אזרחי. התפקיד הכי כייפי בתא. השינוי אולי מתחיל בתוכי, אבל הוא ממשיך ביחד עם הקהילה שסביבנו. הקהילה רואה את התא ככוח רענן אשר מאפשר הובלת שינוי, על הפעיל/ה לחבר את הקהילה לרוח השינוי שמנשבת במגמה ירוקה.
הצלחתו של כל גוף / חברה עסקית / ארגון תלויה במידת יכולתו להבין ולתקשר עם הקהילה. עובדים סוציאלים, סוציולוגים, סטודנטים למדעי החברה זה המקום בשבילך להתנסות אמיתית.
בקיצור: ביצוע מיפוי אקטיביסטיים בקהילה, יצירת קשרים ושיתופי פעולה לתא. תחזוק הקשרים מאתגר לא פחות.
היקף שעות ממוצע: 3 שעות שבועיות.
• קמפיינר\ית ניו מדיה – ניהול הקמפיין ברשתות החברתיות והגדלת החשיפה ברשת לפעילות התא. התפקיד חשוב כדי להגדיל את החשיפה של קהל רלוונטי לפעילות התא. אפשר להשתמש ברשת כדי לגייס פעילים, להזמין לפעילות, להעביר ידע על הקמפיין, להשפיע על מקבלי החלטות.
- בקיצור: יצרת תוכן בעמוד התא\קמפיין בפייסבוק, שיווק עצומות ברשת, עדכון עמוד התא\קמפיין באתר, אחראי לנראות ברשת לפני, בזמן ואחרי פעילות.
- היקף שעות ממוצע: 3 שעות שבועיות.
בעלי תפקידים אפשריים נוספים בתא
• רכז/ת פרסום קמפוסיאלי – פרסום נושאים, קמפיינים, אירועים ופעילות ברחבי הקמפוס- למטרת גיוס פעילים.
• רכז/ת תרבות – אחראי לייצר פעילות "מושכת קהל": הרצאות, סרטים, ערבי חברה, טיולים ועוד ועוד.
• פעיל גיוס משאבים – גיוס כספים ואמצעים לפעילות התא.
• אחראי /ת דוכן – הכנת הדוכן ומציאת פעילים לאיושו.
• רכז/ת יום ירוק – תכנון, ניהול והוצאה לפועל.
• נציג מגמה ירוקה במועצה הירוקה בקמפוס
• קשר אגודה – ניקוז פניות פעילים לאגודה ויזום פעילות בשיתוף או מטעם אגודת הסטודנטים.
• קשר אוניברסיטה – קשר רציף עם רשויות האונ' ויזום פעילות בשיתוף או מטעם האונ'.
• קשר סגל – זיהוי אנשי סגל תומכים וקידום פרויקטים אקדמיים ואקטיביסטים.
• עוזר/ת מארגנ/ת קהילתי/ת – תיעוד וסיכום פגישות, קשר בין בעלי התפקידים.
נושאי הפעילות
נושאי הפעילות הארצית נקבעים ע"י הפורום המוביל בתחילת השנה על פי הנושאים בהם עוסקים התאים השונים. נושאים אשר מטופלים במספר תאים ברחבי הארץ יועלו להצבעה בפורום המוביל ומתוכם ייבחרו שני נושאים רחבים ונושא ממוקד אחד.
נושאי הפעילות המקומית מוכתבים מהפעילים ומהנושאים הסביבתיים הבוערים בהם כל עוד הם ב"רוח" מגמה ירוקה ולא מנוגדים לנושאים אחרים שהתא או הארגון עוסק בהם. תפקיד המארגן הקהילתי לתמוך וללוות פעילים לעסוק בנושאיהם (הרחבה על כך בהמשך) ולכוון את התא לעסוק בנושאים מקומיים הנגזרים מהנושאים הארציים.
בכל נושא אפשר ורצוי להשתמש בכל אסטרטגיות הפעולה המקצועיות של מגמה ירוקה:
• פעילות ציבורית להגברת השפעה בנושאים סביבתיים
• פעילות תקשורתית המכוונת לייצר שינוי בדעת קהל ובקרב מקבלי החלטות
• פעולה ישירה להעלאת מודעות ציבורית ותקשורתית לנושא מסוים
• חינוך והדרכה לאקטיביזם בנושאי איכות סביבה, טבע ואקולוגיה
• לובי פוליטי להשפעה על מקבלי החלטות בנושאים סביבתיים
• כלים מקצועיים שונים (משפטי, חקיקה, חוות דעת מומחים ועוד)