לאחר מחאה ממושכת ואפקטיבית ולחץ על הרשויות, פנתה היום (ראשון) השרה להגנת הסביבה, עידית סילמן, ליועמ"שית גלי בהרב-מיארה בדרישה שתבחן מחדש את היתר הפליטה שניתן למתקן ההתפלה והכוח המתוכנן באזור התעשייה הצפוני של אשדוד. זאת, לאחר שהדרג המקצועי במשרד אישר באוגוסט האחרון את ההיתר, בתמיכת סילמן.
בפנייתה ליועמ"שית, כתבה סילמן כי "המצב הקיים בשטח והמצב המתוכנן העתידי שבו אזור אשדוד רבתי יהיה אזור מוכה זיהום אויר הוא מצב בלתי נסבל לכל הדעות, המתנגש עם מטרת חוק אויר נקי, אינו מוסרי והוא בניגוד לצו מצפוני כשרה להגנת הסביבה". בנוסף הוסיפה סילמן כי הורתה למנכ"ל משרדה לקדם תכנית לאומית לצמצום זיהום האוויר באזור אשדוד בשיתוף ובתיאום ראשי הרשויות המקומיות והאזוריות בתיאום עם משרדי הממשלה הרלוונטיים.
אזור התעשייה הצפוני של אשדוד הוא אחד המקומות המזוהמים בישראל לפי דוחות המעקב שמפרסם המשרד להגנת הסביבה עצמו. המפעלים באזור – ובהם בית זיקוק אשדוד, מפעלי כימיקלים וארבע תחנות כוח – משפיעים על בריאותם של כ־400 אלף תושבים המתגוררים באשדוד וביבנה הסמוכה. למרות המצב הקשה, וחרף אזהרות המומחים והתושבים, אישר המשרד להגנת הסביבה היתר פליטה לתחנת כוח חדשה המבוססת על שריפת דלקי מאובנים.
על פי בדיקת איגוד ערים אשדוד-יבנה, הקמת תחנת כוח נוספת באזור תוביל לזינוק מטאורי בכמות פליטת חומר מסרטן בשם פורמלדהיד, הנחשב גם כגורם למומי לידה. לפי התחשיב של איגוד ערים, מדובר בכמות הגדולה פי 200 עד 300 יותר מהמצב הנוכחי באזור – ויותר מכפול מסך הפליטה של חומר זה בכל מדינת ישראל.
ההחלטה על הקמת תחנת הכוח התקבלה גם בניגוד לעמדת הרשויות המקומיות וגורמי המקצוע, ומעוררת ביקורת קשה בקרב תושבי האזור וארגוני הסביבה, אשר הביעו את התנגדותם בדיון הערות הציבור של המשרד להגנת הסביבה ובדיונים דחופים בכנסת. המאבק לווה בהפגנות סוערות באשדוד ובכנסת בדרישה לקדם תכנית לאומית לצמצום זיהום האוויר באשדוד ולבטל את היתר הפליטה הקיים.
בבסיס ההתנגדות שהוגשה על ידי מגמה ירוקה עומדת העובדה כי היתר הפליטה יהווה עבירה ברורה על חוק אוויר נקי. כך, בחוק נקבע כי בעת בקשת היתר פליטה על המזהם להגיש את הבקשה להיתר תוך שימוש בטכנולוגיה המיטבית ביותר לצמצום זיהום האוויר, אלא שהטכנולוגיה לייצור חשמל בטיוטת ההיתר ידועה בזיהום האוויר הרב שהיא גורמת לו ובפליטת חומרים מסרטנים לאוויר.
אלעד הוכמן, מנכ"ל מגמה ירוקה: "אנו שמחים שהשרה סילמן גילתה את מצפונה והחלה לפעול למען בריאות הציבור. אנו מצרים על כך שהיתר הפליטה ניתן מלכתחילה במתכונתו הנוכחית, בצורה המסכנת את תושבי ותושבות האזור וגורמת להחמרה בזיהום האוויר במאות אחוזים. אנו מקווים כי במסגרת הבחינה מחדש, ייכנסו הנחיות מחמירות לשימוש בטכנולוגיה המיטבית ויובטח מניעת כל חשיפה בריאותית שלילית. מגמה ירוקה מדגישה כי תמשיך לעמוד לצד התושבים ותושבות ברחבי הארץ ותפעל להפחתת נטל זיהום האוויר ולהגנה על בריאות הציבור".
רעות כהן, תושבת יבנה וחברת מגמה ירוקה המובילה את המאבק, בירכה על קידום תוכנית לאומית לצמצום זיהום האוויר באשדוד והסביבה: "התכנית קורמת עור וגידים הודות למאבק עיקש של תושבים ושותפים רבים. עמדתה של השרה נותנת הכרה בעוול שנגרם לתושבי האזור, שסובלים במשך שנים ממפגעי ריח וזיהום קשה המסכנים את בריאותם. זהו צעד בכיוון הנכון ואנחנו נמשיך במאבק הצודק עד שנוכל לנשום לרווחה", סיכמה.