רקע
אנחנו עומדים כרגע בנקודה קריטית של המאבק בהרעלה השיטתית של תושבי מפרץ חיפה ע"י מפעלי בז"ן. , בשנת 2021, לאחר שנים בהם משרד הבריאות ומומחים בתחום בריאות הציבור ווהסביבה מתריעים שמפעלי הזיקוק של בזן גורמים לנזקים חמורים באזור מפרץ חיפה, פרסמה ועדת המנכ"לים הממשלתית את דו"ח המלצות לפנות את התעשייה הפטרוכימית במפרץ חיפה בדחיפות. בנושא המפעלי זיקוק, בדו"ח הוועדה שהוגשה לממשלה רשומה עמדה חריפה ונוקבת בה המנכ"לים מסכימים שמפעלי הזיקוק חייבים להיסגר ואפילו בהקדם.
בעקבות הדו"ח שהוזכר לעיל החלטת הממשלה 1231 ל לפינוי התעשייה המזהמת במפרץ חיפה תוך עשור.
בהמשך לכך, ב-10.5.22 החליטה המועצה הארצית לתכנון ובנייה על הכנת "תכנית מתאר ארצית, תמ"א 75 -שער המפרץ" שתיערך בהתאם לעקרונות שהותוו בדו"ח המלצות וועדת המנכ"לים ובהחלטת הממשלה קרי סגירת התעשייה הפטרוכימית במפרץ.
השקעה בבז"ן – סיכון כלכלי וסביבתי
חברת לאומי פרטנרס מכריזה היום על הנפקת סדרת אגרות חוב של פטרוכימיים בגובה של חצי מיליארד שקל, תוך התעלמות מהתהליכים המקודמים לסגירת התעשייה המזהמת. השקעה זו טומנת בחובה כמה סכנות מרכזיות שחשוב שבגינן אנו קוראים לכם כמשקיעים שמנהלים את כספי הציבור להמנע מהשקעה באג"ח המונפק.
מבחינה כלכלית, מדובר בהשקעה בסיכון גבוהה. סך השווי העולמי של 'נכסים תקועים' הקשורים
לדלקים פוסיליים שיאבדו את ערכם ביעד °2 ,מוערך בעד 18 טריליון דולר. מאז 2012 ,הוסטו
השקעות של גופים ציבוריים ומוסדיים בעולם בסך 14 טריליון דולרים.
לאחרונה פורסם כי שברון חתמה על הסכם מחייב עם חברת תש"א להזרמת הנפט הקל המופק כיום ממאגר לוויתן, במקום להמשיך להזרימו לבז"ן ללא תמורה. עפ"י פרסום נוסף מדובר ב"מכה כואבת" שכן שווי קבלת הנפט הקל בחינם היה כ-50 מיליון דולר בשנת 2021, כלומר למעלה מ-20% מהרווח של בז"ן. בשנת 2020 בז"ן דיווחה על הפסד של כ-882 מיליון ₪, וב-2019 נראה שהאחוזים מהרווח של המתנה החינמית, שככל הנראה תיפסק, היו גדולים אף יותר.
מבחינה סביבתית, שנה אחר שנה המתחם מוביל ברשימת המפעלים המזהמים המפורסמת על ידי
המשרד להגנת הסביבה, בשנת 2019 קבוצת בז“ן דורגה בראש הרשימה של מדד הסיכון
הסביבתי של המשרד להגנת הסביבה, בין היתר עקב תחזוקה לקויה, הפרות חריגות של היתרי הפליטה להן
היא מחויבת על פי חוק, ואישומים והרשעות פליליות . השקעה זו היא השקעה שפוגעת באוכלוסיית חיפה והסביבה באופן ישיר, ישנה תמימות דעים בקרב גורמי הבריאות ובראש משרד הבריאות בנוגע לקשר בין התעשייה המזהמת לתחלואה העודפת והתמותה באזור.
עתיד המפרץ ותושביו תלוי בכם! השקעה באג"ח הזה היא השקעה בהרעלת תושבי מפרץ חיפה.
הפירעון שאמור להגיע ב2027 לא יהיה שווה את ההשקעה.
דרישות
אנחנו קוראים לכם שלא לממן מכספי הציבור קבוצה אשר עלולה להיות מכשול מעכב בדרך לפינוי התעשיה הפטרוכימית ממפרץ חיפה, תעשיה מזהמת אשר גורמת לסבל, תחלואה ומוות מיותר.
הצטרפו אלינו לקריאה למשקיעים שלא להשקיע את כספם ברכישת השליטה בבז"ן!