


וכך גם 15 מתוך 16 השנים האחרונות, כבר לא צריך מדענים שיספרו לנו על כך מכיוון שכולנו מרגישים זאת על בשרנו. את חורף 2017 התחלנו עם מטר פרסומים על העונה השחונה הצפויה לנו השנה – בדיוק כמו ארבע שנות הבצורת האחרונות. ברחבי העולם, בקרב ציבור חוצה אוכלוסיות הכולל מנהיגים, מדענים, אנשי ציבור ואזרחים, ישנו קונצנזוס בלתי מעורער בנוגע לשינויי האקלים ולהשפעת האדם עליהם.
בוועידת האקלים שהתקיימה בפריז בסוף שנת 2015 התחייבו 196 מדינות לשורה של צעדים שיובילו למניעת התחממות כדור הארץ. מאז אנו עדים לצעדי ענק הננקטים מצד מדינות רבות, חברות ארגון ה-OECD ומחוצה לו, על מנת לעמוד ביעדים הללו ואף לעבור אותם. לעומתן, מדינת ישראל הסתפקה ביעד הצנוע ביותר מבין היעדים שהוצעו לה, ומדשדשת מאחור עם ייצור של 3% אנרגיות מתחדשות בלבד נכון לכתיבת שורות אלו.
מעבר לאחוזי ייצור גבוהים של אנרגיה מתחדשת כרוך בפיתוח אינטנסיבי של תשתיות ושינויים במשק החשמל; בחודשים האחרונים מתרחשים שינויים אלו – אך לטובת הגדלת השימוש בגז הטבעי.
גז טבעי הינו דלק פוסילי (מחצב- בדיוק כמו נפט או פחם), אמנם הוא מזהם 50% פחות מדלקים אחרים, אך ההכרזה עליו כ"אנרגיה נקייה" הינה בחזקת סילוף העובדות. הגז אינו מהווה תחליף ארוך טווח למעבר לאנרגיות מתחדשות נקיות. ע״פ דוח ארגון ה-OECD, בכל שנה מתים בישראל כ-2,500 בני-אדם כתוצאה מזיהום אוויר. ממשלת ישראל ומשרד האנרגיה לא יכולים להרשות למצב זה להימשך! חייבים להשקיע את מרב המאמצים בפיתוח אנרגיה 100% נקייה עבור עם ישראל אשר תוביל לירידה בזיהום האוויר ובכמות הפליטות, ולעליה חדה בבריאות ואיכות חיי אוכלוסיית מדינת ישראל.
המעבר לאנרגיות מתחדשות נקיות הינו גם חלק ממגמה כלכלית כלל עולמית, שבליבה הוזלה מתמדת של עלות ייצור אנרגיה ממקורות מתחדשים. בדצמבר 2017 הודיע הבנק העולמי כי החל משנת 2019 יפסיק להשקיע בדלקים פוסיליים, כולל גז טבעי. יתרה מזאת, ע"פ ניתוח בדוח ה- Bloomberg New Energy Finance, עולה כי עד שנת 2028 עלות ייצור אנרגיה סולארית תשתלם יותר מעלות ייצור מגז. לפיכך, לא רק סביבתית ומצפונית, אלא גם מבחינה כלכלית, מחובתנו להצעיד את המשק הישראלי בקצב גבוה ככל הניתן לעבר אנרגיות מתחדשות גרידא.
אנו, תושבי מדינת ישראל, קוראים להציב את קידום ופיתוח המעבר לאנרגיות מתחדשות במרכז הרפורמה במשק החשמל, תוך פיתוח התשתיות המתאימות בהקדם.
1. לעמוד ביעד שהציבה ממשלת ישראל ולייצר עד שנת 2020 10% אנרגיה מתחדשת מתוך סך האנרגיה במשק.
2. לאמץ את תוכנית היעד השאפתני שהציב המשרד להגנת הסביבה לייצור 35% אנרגיה מתחדשת עד שנת 2030, והגבלת הפליטות ל 72 מיליון טון גזי חממה בשנה.
3. להעמיד יעדי ייצור של 80% מתחדשות עד שנת 2040 ו-100% מתחדשות (Fossil Free) עד שנת 2050.
אנו קוראים לך, שר האנרגיה, למלא את אחריותך למעננו ולמען הדורות הבאים. השעה מאוחרת, אך לא מדי.